I el dimoni es va fer arquitecte

El Pont del Diable de Ceret (Vallespir).

Resulta sorprenent la quantitat de ponts que suposadament, han estat construïts pel diable. En trobem a Tarragona, Martorell, Cardona, La Vall Fosca i Torà. I no t’explico a França, on sembla que el maligne va tenir una veritable febre constructiva.

Cadascun d’ells té la seva pròpia llegenda que normalment es resumeix en un personatge que, a canvi de l’ànima, demana al diable que el construeixi.

Aquarel·la del Pont del Diable de Ceret, al Vallespir.

Arquitectura agosarada

El Pont del Diable de Ceret és una impressionant construcció del segle XIV que sorprèn amb la seva gran arcada a 22 metres sobre el Tec. Aquest riu, d’uns prop de setanta quilòmetres -pam amunt, pam avall-, se la pasa fent revolts i meandres degut a la complicada orografia que travessa.

En arribar a Ceret, rep les aigües del Riucerdà i passa per dessota de tres ponts, un dels quals és el que el diable va construir en una nit. Això diuen.

Fent esment a la colossal arcada que travessa el riu, Jacint Verdaguer li va dedicar uns versos al Cant VIII, que comencen dient:

Tu, que d’una gambada passes lo Tec,
obre ton ull de pedra, pont de Ceret,…

És molt interessant la perspectiva des del riu amb els tres ponts: el del Diable (1321), el del ferrocarril (1883) i el de la carretera (1939).

El Pont del Diable de Ceret

La llegenda

Molt semblant a d’altres, la llegenda diu que els ceretans volien construir un pont entre les dues rives del riu. El experts deien que era impossible, però un enginyer, atret pels diners va dir que ell el faria.

Un cop començades les obres, un aiguat es va endur els estreps del futur pont i no va deixar ni una pedra al seu lloc. L’enginyer va tornar a començar la feina i quan ja quedava poc, la volta es va esfondrar.

Els ceretans, empipats, li van dir si no acabava l’obra a temps, el penjarien. Per tercera vegada va engegar l’obra, però la nit abans de finalitzar el plaç, un nou temporal va fer crèixer el riu i el pont va desaparèixer sota les aigües.

Veient el que li esperava, l’enginyer va fugir, però llavors el diable l’agafà del braç i li va dir que ell faria el pont en una nit. Tanmateix, a canvi volia la primera criatura que creués el pont.

Desesperat, l’home acceptà el tracte i Llucifer es va posar a la feina. Al matí, no obstant, l’enginyer que s’havia amagat a la vora, va deixar anar un gat. En Banyeta, pensant que aquella seria la seva ànima, va deixar caure a terra la darrera pedra i va agafar l’animal.

En veure’s enganyat, va maleïr tot el que va poder i va desaparèixer. Però la pedra restà allà, deixant el pont inacabat fins avui.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: veure el mapa

Saber més

Què veure a prop

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).