Aquarel·la del Pont del Diable de Ceret, al Vallespir.

I el dimoni es va fer arquitecte

El Pont del Diable de Ceret (Vallespir).

Resulta sorprenent la quantitat de ponts que suposadament, han estat construïts pel diable. En trobem a Tarragona, Martorell, Cardona, La Vall Fosca i Torà. I no t’explico a França, on sembla que el maligne va tenir una veritable febre constructiva.

Cadascun d’ells té la seva pròpia llegenda que normalment es resumeix en un personatge que, a canvi de l’ànima, demana al diable que el construeixi.

Aquarel·la del Pont del Diable de Ceret, al Vallespir.

Arquitectura agosarada

El Pont del Diable de Ceret és una impressionant construcció del segle XIV que sorprèn amb la seva gran arcada a 22 metres sobre el Tec. Aquest riu, d’uns prop de setanta quilòmetres -pam amunt, pam avall-, se la pasa fent revolts i meandres degut a la complicada orografia que travessa.

En arribar a Ceret, rep les aigües del Riucerdà i passa per dessota de tres ponts, un dels quals és el que el diable va construir en una nit. Això diuen.

Fent esment a la colossal arcada que travessa el riu, Jacint Verdaguer li va dedicar uns versos al Cant VIII, que comencen dient:

Tu, que d’una gambada passes lo Tec,
obre ton ull de pedra, pont de Ceret,…

És molt interessant la perspectiva des del riu amb els tres ponts: el del Diable (1321), el del ferrocarril (1883) i el de la carretera (1939).

El Pont del Diable de Ceret

La llegenda

Molt semblant a d’altres, la llegenda diu que els ceretans volien construir un pont entre les dues rives del riu. El experts deien que era impossible, però un enginyer, atret pels diners va dir que ell el faria.

Un cop començades les obres, un aiguat es va endur els estreps del futur pont i no va deixar ni una pedra al seu lloc. L’enginyer va tornar a començar la feina i quan ja quedava poc, la volta es va esfondrar.

Els ceretans, empipats, li van dir si no acabava l’obra a temps, el penjarien. Per tercera vegada va engegar l’obra, però la nit abans de finalitzar el plaç, un nou temporal va fer crèixer el riu i el pont va desaparèixer sota les aigües.

Veient el que li esperava, l’enginyer va fugir, però llavors el diable l’agafà del braç i li va dir que ell faria el pont en una nit. Tanmateix, a canvi volia la primera criatura que creués el pont.

Desesperat, l’home acceptà el tracte i Llucifer es va posar a la feina. Al matí, no obstant, l’enginyer que s’havia amagat a la vora, va deixar anar un gat. En Banyeta, pensant que aquella seria la seva ànima, va deixar caure a terra la darrera pedra i va agafar l’animal.

En veure’s enganyat, va maleïr tot el que va poder i va desaparèixer. Però la pedra restà allà, deixant el pont inacabat fins avui.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: veure el mapa

Saber més

Què veure a prop