Panoràmica de Colliure.

Descans pels vius, repòs pels morts

Itinerari per Cotlliure (Rosselló).

Cotlliure (o Collioure, o Colliure, segons la llengua), les ha tingut de tots colors. Ibers, fenicis, romans, gots, visigots, francesos, aragonesos, catalans, espanyols, artistes, reis i poetes,… tothom ha passat per aquí i no sempre per estiuejar.

Itinerari per Cotlliure

Anomenada pels romans com Caucoliberis, que significa port d’Illiberis (és a dir, Elne) va ser un important lloc de comerç, disputat per tothom.

Actualment és més coneguda com a vila d’estiueig. Els seus entranyables carrerons carregats d’història conviden a passejar amb un gelat a la mà mirant botiguetes de records i artesania. De tant en tant mireu amunt per observar detalls amb encant, com la capelleta amb balcó al carrer Sant Vicens.

Itinerari per Cotlliure

En aquest itinerari per Cotlliure també descobrireu molts tallers d’artistes al carrer de les Estables (o de la Fraternité).

Itinerari per Cotlliure
Carrer de les Estables.

A més de l’imponent castell reial vora el mar, si aixequem la vista veurem que a cada cim hi ha una fortalesa, com la de Sant Telm.

Sant Telm

Per cert, pujant cap aquest castell veurem el restaurat molí del segle XIV que va estar en servei prop de cinc segles.

Itinerari per Cotlliure

Cotlliure la nuit

Si fa bo, és un gust passejar per la vila, amb tots els monuments il·luminats, com l’església de Nostra Senyora dels Àngels.

Itinerari per Cotlliure

Personalment jo no els hi donaria una tonalitat tant groga, que fan una mitja por, però igual és pel tema de la contaminació lumínica.

Itinerari per Cotlliure
El castell.

La ciutat dels morts

Malgrat enlloc he trobat la història del vell cementiri, us puc dir que, a més de veure la tomba de Machado, el recinte mereix una visita amb calma. Millor un dia assoleiat, ja que reconec que m’ha intimidat una mica.

Cementiri

És un laberint amb diferents recintes plens de regis panteons, tombes i creus. Clar, em direu, això ho trobem a tots els cementiris. Sí, però aquest sembla ben bé tret d’una pel·lícula de vampirs.

Itinerari per Cotlliure

A més, conserva una creu del segle XVI que està catalogada com a monument històric, amb un curiós personatge que aguanta a cada mà un sol i una lluna.

cementiri

Aquí teniu una altra creu amb la verge a un costat i el crucifix a l’altre.

Itinerari per Cotlliure

Per cert, hem trobat la tomba del poeta tant deixada que, mentre jo anava fent fotos, els meus companys han decidit posar-hi ordre, regar les plantes i escombrar-la. Ell s’ho mereix!

Itinerari per Cotlliure
Tomba d’Antonio Machado.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Itinerari: veure el plànol

Saber més

Què veure a prop