Artesania al balcó

Els balcons a Ceret i Cotlliure (Rosselló), són autèntiques obres d’art en ferro.

Céret
Ceret. Rue de l’Église.

El mite

Misteris de la vida, diu el mite grec que la deessa Hera va engendrar Hefest tota sola. Això si, el nano era més lleig que fet per encàrrec, però alguna cosa bona devia tenir, doncs s’ho va muntar amb mig Olimp.

Hera va encomanar el seu fill a Cedalió, artesà del ferro perquè l’ensenyés a forjar i treballar els metalls. D’aquesta manera va aprendre també a realitzar belles obres d’orfebreria. Amb el temps, Hefest seria considerat el poderòs senyor del foc. Més tard, els envejosos romans s’el farien seu amb el nom de Vulcà.

Durant milers d’anys el ferro ha format part de la nostra vida. A la guerra i a la llar. Antigament, la forja era la tècnica emprada pel ferrer per donar forma als metalls a cops de martell.

Balcons a Céret i Cotlliure
Ceret. Boulevard Lafayette.

Ferro forjat o ferro colat?

El ferro forjat és mal·leable quan s’escalfa a altes temperatures, cosa que permet donar-li forma colpejant-lo en calent sobre l’enclusa, amb el mall o el martell.

Seguidament, un cop obtinguda la forma desitjada, es submergeix en aigua per refredar-lo ràpidament i trempar-lo. El cost és elevat, ja que el procés és manual.

Balcons a Céret i Cotlliure
Ceret. Rue du Commerce.

El ferro colat és un aliatge (és a dir que es barreja amb altres materials) que un cop fos, s’aboca en motlles i es deixa refredar. És més trencadís, però té l’avantatge que no es rovella i es pot fer més producció.

Balcons a Céret i Cotlliure
Céret. Boulevard Jean Jaurès.

Art al carrer

He visitat diverses vegades Ceret i Cotlliure, i una de les coses que sempre em sorprèn són les magnífiques reixes dels balcons, la majoria de ferro forjat o colat, tan maques que fan que t’hagis d’aturar per mirar-les amb més atenció.

Balcons a Céret i Cotlliure
Cotlliure. Rue Jean Bart.

Finalment, us deixo alguns bonics exemples de balcons a Ceret i Cotlliure que són veritables obres d’art en ferro.

Balcons a Céret i Cotlliure
Cotlliure. Rue F. Arago.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: CeretColliure

Saber més

Què veure a prop

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).