El discret homenatge del deixeble

Església de la Mare de Déu del Puig a Sant Celoni (Vallès Oriental).

Ja de petit, en Joan va demostrar una inclinació cap a l’art. Nascut a Lleida i fill d’una família que no tenia problemes econòmics, Joan Bergós i Massó va anar a Barcelona. Allà va fer la carrera d’arquitectura, que li deixaria una empremta noucentista a les seves obres.

A més d’arquitecte, Bergós també va ser dibuixant, publicista, professor, conferenciant i historiador de l’art, entre altres.

Mare de Déu del Puig, Sant Celoni

A part de nombroses construccions tant dintre com fora de Catalunya, entre les quals hi ha hotels, esglésies i habitatges, és responsable del traçat d’algunes vies ferroviàries i estacions del metropolità de Barcelona. També va dissenyar mobles i objectes litúrgics i es va responsabilitzar de la restauració de diversos edificis.

Però curiosament pel que més se’l recorda és per la seva admiració cap a Gaudí, de qui va realitzar diverses conferències i publicacions en defensa i estudi de la seva obra.

Bergós va conèixer Gaudí quan era estudiant i el va acompanyar sovint. D’aquesta relació van sorgir les conferències sobre la Sagrada Família i sobre Gaudí.

Aquarel·la de l'església de la Mare de Déu del Puig de Sant Celoni (Vallès Oriental).

L’ermita

L’ermita de la Mare de Déu del Puig ja s’esmenta al segle XVI. Poc després, una comunitat de monjos caputxins s’hi establí aquí i més tard van marxar. En aquells temps es va convertir en la patrona de Sant Celoni, ja que se li atribuí el miracle de salvar la població d’una plaga de llagostes.

L’edifici es va fer de nou a principis del segle XX, però finalitzada la Guerra Civil va ser necessària una nova restauració, que va tenir lloc el 1962. És quan Joan Bergós, juntament amb Eugeni Rosich, van afegir el singular campanar d’obra vista.

Mare de Déu del Puig, Sant Celoni

Es tracta d’una esvelta torre de planta triangular que suggereix un peix molt estilitzat, rematada per un pinacle en forma d’estel. El conjunt recorda -molt- l’obra de Gaudí. Només cal comparar amb la torre de la Mare de Déu o de la Verge -actualment en construcció-.

Una mena d’homenatge al gran mestre que el deixeble va fer-li poc abans de morir.

No obstant això, mirant una imatge del desaparegut pavelló que Lluís Bonet va projectar pel Banco Vitalicio a l’Exposició Internacional del 1929, em pregunto si va ser també una inspiració per a Bergós. Aquí queda.

Mare de Déu del Puig, Sant Celoni

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: carrer Joan Rigual, 39. Sant Celoni

Saber més

Què veure a prop

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).