La ciutat (quasi) ideal

Visita a Sabbioneta (Llombardia).

Quan visites un lloc declarat patrimoni de la Unesco saps que alguna cosa especial deu tenir. Però si, a més, les guies el deixen com imprescindible, està clar que no t’ho pots perdre.

Amb aquests antecedents, vam visitar Sabbioneta a uns 30 km de Màntua. Potser va ser pels 39º de calor, pel cansament o per haver vist primer una ciutat més gran i plena d’encant, que la visita ens va decebre força.

Per què doncs tanta anomenada? No podia ser que un organisme internacional s’hagués equivocat. Després d’informar-me més acuradament sembla que l’interès radica en el concepte de l’urbanisme perfecte. Fou projectada al segle XVI pel general Vespasià Gonzaga qui va voler una ciutat segons els cànons ideals renaixentistes. La construcció s’allargà durant trenta cinc anys.

Aquarel·la amb una vista de la piazza Ducale de Sabbioneta.
Piazza Ducale.

Noble i militar

Nascut el 1531 a cent cinquanta quilòmetres al sud de Roma, Gonzaga va ser un noble italià, militar, diplomàtic i arquitecte, amb més diners dels que tu i jo mai tindrem. Després de ser abandonat per la seva mare, fou criat per la seva tia, la qual l’envià a la cort de Carles V per rebre una educació com cal. Arribà a ser home de confiança de Felip II, esdevenint virrei de Navarra i de València.

Tan gran era la seva influència que aconseguí que Sabbioneta fos elevada a ducat autònom el 1577. Finalment, va morir en aquesta ciutat que ell mateix havia projectat. Fou el primer i últim duc d’aquesta ciutat perfecta.

Piazza San Rocco. Visita a Sabbioneta
Piazza San Rocco.

Unes muralles en forma d’estrella (si no t’enlaires, no ho veus) encerclen tots els edificis: un parell de palaus, un teatre, esglésies, places i monuments. A primera vista sembla un poble qualsevol amb alguna edificació interessant, com la ‘Galleria degli Antichi’ que m’ha captivat per la seva perspectiva i m’ha fet venir a la memòria els quadres del pintor metafísic Giorgio de Chirico.

Galleria degli Antichi. Visita a Sabbioneta
Galleria degli Antichi.

Dins i fora

Probablement, l’interior d’aquests llocs és més interessant, però tot era tancat quan vam fer aquesta visita a Sabbioneta. Per exemple, he llegit que l’interior del Teatro all’Antica, sovint ignorat en les visites turístiques, és un edifici del segle XVI ple de pintures d’artificitrompe-l’oeil– i sorprenents jocs de perspectiva.

Una cosa similar passa amb el Palazzo Ducale, la residència del Duc i seu administrativa de la ciutat. Tot i que per fora no desperta una gran passió, per dins està ricament decorat amb pintures i estàtues. Per això, si només tens la intenció de passejar pels carrers, molt probablement quedis decebut de la visita.

La Colonna di Minerva. Visita a Sabbioneta
La Colonna di Minerva.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: veure el mapa

Saber més

Què veure a prop

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).