La Galleria degli Antichi a Sabbionetta.

La ciutat (quasi) ideal

Visita a Sabbioneta (Llombardia).

Quan visitem un lloc declarat patrimoni de la Unesco sabem que alguna cosa especial deu tenir. Però si, a més, les guies el deixen com imprescindible, està clar que no ens ho podem perdre.

Amb aquests antecedents, vam visitar Sabbioneta a uns 30 km de Màntua (Llombardia, Itàlia). Potser va ser pels 39º de calor, pel cansament o per haver vist primer una ciutat més gran, que la visita ens va decebre força.

La Colonna di Minerva. Visita a Sabbioneta
La Colonna di Minerva.

Per què doncs tanta anomenada? No podia ser que un organisme internacional s’hagués equivocat.

Després d’informar-me més acuradament sembla que l’interès radica en el concepte de l’urbanisme perfecte. Va ser projectada al segle XVI pel general Vespasià Gonzaga que va voler una ciutat segons els cànons ideals renaixentistes. La construcció va durar trenta cinc anys.

Gonzaga va ser un noble italià, militar, diplomàtic i arquitecte, amb més diners dels que tu i jo mai tindrem. Va arribar a ser home de confiança de Felip II, arribant a ser virrei de Navarra i de València.

Tan gran era la seva influència que aconseguí que Sabbioneta fos elevada a ducat autònom el 1577. Finalment va morir en aquesta ciutat que ell mateix havia projectat.

Dins unes muralles en forma d’estrella (si no t’enlaires, no ho veus) es troben tots els edificis: un parell de palaus, un teatre, esglésies, places i monuments.

Piazza San Rocco. Visita a Sabbioneta
Piazza San Rocco.

A primera vista sembla un poble qualsevol amb alguna edificació interessant, com la ‘Galleria degli Antichi’que m’ha captivat per la seva perspectiva i m’ha fet venir a la memòria els quadres del pintor metafísic Giorgio de Chirico.

Galleria degli Antichi. Visita a Sabbioneta
Galleria degli Antichi.

Probablement l’interior d’aquests llocs sigui més interessant, però tot era tancat en aquesta visita a Sabbioneta.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: veure el mapa

Saber més

Què veure a prop