Rètol de Xocolates Torres al santuari de Santa Afra.

Publicitat de la nostàlgia

Anunci de Xocolates Torres, dins el terme de Sant Gregori (Gironès).

Tots coneixem marques que, de tant filtrar-se a la nostra retina, han passat a formar part de la nostra vida. Algunes fins i tot han estat ‘indultades’ i s’els ha atorgat la categoria d’obres d’art (el toro d’El Bruc, el mussol de la plaça Verdaguer, …).

Però tenim una marca que la veiem molt, especialment per Girona, i que encara lluita per no ser esborrada. Em refereixo als enrajolats de les Xocolates Torras.

Anunci de Xocolates Torres, Santa Afra

Paper abans que xocolata

Curiosament, els inicis d’aquesta empresa es remunten al segle XIX, quan la família Torras tenia un molí paperer a Banyoles. Temps més tard el negoci prosperava i l’hereva, Dolors Torras, dins un inusual contracte amb el seu marit, va dedicar una petita part de les instal·lacions, a la fabricació de xocolata.

Però el fill d’aquest matrimoni no estava per romanços i, quan va heretar el negoci familiar, va dilapidar la fortuna i va tancar el negoci de papers. La fàbrica de xocolata va passar a unes altres mans qui el 1927, es traslladaren a unes instal·lacions més modernes.

Aquesta publicitat va aparèixer als anys 50 i 60 i encara la podem trobar en llocs estratègics a les carreteres. En el seu moment va ser una innovadora campanya publicitària que pretenia captar l’atenció dels conductors.

Però a mi encara m’ha sorprès més trobar-la en un bucòlic i ruïnós edifici al costat del santuari de Santa Afra, a la Vall de Llémena (Girona). Les rajoles, amb el seu característic fons groc, van ser fabricades per una empresa de València i sembla que desafien força bé les inclemències i el pas del temps.

Penso que aquest anunci de Xocolates Torres l’hauríem d’indultar.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: veure el mapa

Saber més

Què veure a prop