Anunci ceràmic de Xocolates Torras a la Vall de Llémena.

Publicitat de la nostàlgia

Anunci de Xocolates Torres, dins el terme de Sant Gregori (Gironès).

Segurament coneixes marques que, de tant filtrar-se a la retina, han passat a formar part de la teva vida. Algunes fins i tot han estat indultades i se’ls ha atorgat la categoria d’obres d’art (el toro del Bruc, el mussol de la plaça Verdaguer de Barcelona…). Però hi ha una marca que la veiem molt, especialment per les comarques de Girona, que encara lluita per no ser esborrada. Em refereixo als enrajolats de les Xocolates Torras.

Anunci ceràmic de Xocolates Torras a la Vall de Llémena.
Ginestar. Vall de Llémena.

Paper abans que xocolata

Curiosament, els inicis d’aquesta empresa es remunten al segle XIX, quan la família Torras tenia un molí paperer a Banyoles. Temps més tard el negoci prosperava i l’hereva, Dolors Torras, dins un inusual contracte amb el seu marit, va dedicar una petita part de les instal·lacions a la fabricació de xocolata.

Però l’afillat d’aquest matrimoni no estava per romanços i quan, a la mort de la Dolors ell heretà el negoci familiar, va dilapidar la fortuna i tancà el negoci de papers. La fàbrica de xocolata va passar a unes altres mans les quals el 1927, traslladaren l’empresa a unes instal·lacions més modernes.

Anunci ceràmic de Xocolates Torras a la Vall de Llémena.
Ginestar. Vall de Llémena.

Anuncis a la vall

Amb la industrialització del país al segle XIX es va fer necessari adaptar la publicitat als nous temps. La campanya duta a terme per Xocolates Torras va ser una de les més importants i innovadores d’aquell moment que, entre altre tipus de públic, pretenia captar l’atenció dels conductors. Aquesta publicitat aparegué als anys 50 i 60 i encara la pots veure en llocs estratègics a les carreteres.

El que més m’ha sorprès ha estat trobar aquests anuncis al llarg de la carretera secundària que mena de Sant Gregori (Gironès) fins a Sant Aniol de Finestres (Garrotxa). De vegades el pots veure a la paret d’un mas, en un bucòlic i ruïnós edifici al costat del santuari de Santa Afra i també exempt damunt d’un pilar. A més, sorprenentment, desafien força bé les inclemències i el pas del temps.

D’altra banda, la campanya de Xocolates Torras es completava amb les tradicionals col·leccions de cromos i amb els icònics gronxadors metàl·lics col·locats a nombrosos parcs infantils.

Anunci de Xocolates Torres, Santa Afra
Santuari de Santa Afra.

Ceràmica llevantina

Les rajoles, amb el seu característic fons groc, van ser fabricades per Cedolesa, una prestigiosa empresa de València. Fundada a Manises a principi del segle XX pel gallec Eloy Domínguez Veiga. El nom prové de “Cerámica Domínguez de Levante, S.A.“. El negoci funcionava tan bé que exportava arreu del món.

Obrí tres fàbriques més a Manises que empraven la pràctica totalitat de la població i unes altres a Onda, Alacant, així com a diverses poblacions dels voltants i finalment, una altra a Catoira (Galícia) sota el nom de Cedonosa. Les fàbriques produïen tota mena de peces de ceràmica, des de rajoles, arrimadors, peces especials, teules, números de les cases, plafons ceràmics devocionals i publicitaris, elements sanitaris, mosaics, maons, canonades i molt més.

Per acabar, penso que aquests anunci de Xocolates Torres haurien de ser indultats.

Detall de la signatura de Cedolesa en un plafó ceràmic.
L’empresa de ceràmica.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: veure el mapa

Saber més

Què veure a prop