Aquarel·la amb una vista del palau Te a Màntua.

Cavalls enfilats a les parets

El Palau Te de Màntua (Llombardia) va ser fet construir al segle XVI per Frederic II Gonzaga, marquès de la ciutat. El nom li ve de l’illa sobre un llac on s’edificà i que ja no existeix. Res a veure amb el te. Es tracta d’una espatarrant mansió concebuda per l’oci, amb jardins i un laberint de sales que conserven les pintures a les parets. El 1524, Frederic II Gonzaga, que en aquells moments era el marquès de Màntua, va voler un lloc d’esbarjo.

Aquarel·la amb una vista del palau Te a Màntua.

Apogeu manierista

El lloc triat va ser l’Isola del Te, als afores de la ciutat, propietat de la família. Encomanà el projecte a Giulio Pippi, més conegut com a Giulio Romano, perquè va néixer en aquesta ciutat. Amb deu anys, el nano va entrar a treballar amb Rafael, però és especialment conegut pels projectes urbanístics que van marcar la ciutat de Màntua.

El Palau Te és considerada la seva obra mestra. L’extravagant decoració de l’interior es convertí en el millor exemple del manierisme europeu. Aquest corrent deu el seu nom a Vasari, quan va expressar que els deixebles de Miquel Àngel pintaven a la maniera del mestre.

Palau Te de Màntua

Retrats equins

Així doncs, les obres manieristes, nascudes a les acaballes del Renaixement, anaven dirigides a un públic refinat i sofisticat. Tenien un punt -o un puntàs en ocasions- d’excentricitat i fantasia. Per exemple, a la cambra anomenada ‘dei Cavalli’ es poden veure a una mida força gran, els retrats dels sis cavalls preferits del marquès, cada un amb el seu nom.

Estan tan ben pintats que semblen vius. Per altra banda, la decoració es complementa amb la representació dels treballs d’Hèrcules imitant baixos relleus en bronze, decoracions florals, bustos, columnes i un magnífic sostre de fusta. Tanmateix, aquesta enorme sala del Palau Te de Màntua, estava destinada a la recepció dels convidats i a les principals cerimònies.

Palau Te de Màntua

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: Viale Te, 13. Mantova

Saber més

Què veure a prop