La ciutat dels mil

Passejada per Bèrgam.

Per començar, aquesta ciutat de la Llombardia, se la coneix per la ‘Città dei Mille’ per un fet ocorregut el 1860, en què amb poc més de 1.000 soldats Garibaldi se les va empescar per aconseguir la unitat d’Itàlia. En realitat només 156 eren de la ciutat, però la història sembla haver estat una mica fabulada amb finalitats patriòtiques.

Aquarel·la amb una panoràmica de la ciutat de Bèrgam.

Sigui com sigui, la ‘Città Alta’, que és el nucli antic enfilat dalt d’un turó, mereix una detinguda visita. En primer lloc, puja amb el funicular a la part alta i comença a passejar. Les vitrines de les pastisseries són tota una temptació. Nosaltres hem comprat un pastisset de polenta que ens ha semblat massa dolç i mantegós.

Palazzo della Ragione.
Palazzo della Ragione.

Piazza Vecchia

Serà inevitable que, quan arribis a la Piazza Vecchia, pensis ‘què bufona!’ Naturalment no hi ha un sol arbre: penso que a l’edat mitjana no eren gaire amants de la jardineria.

Piazza Vecchia. Passejada per Bèrgam
Piazza Vecchia.

Planta’t al mig i observa els edificis. D’una banda, tens el Palazzo Nuovo, un elegant edifici neoclàssic del segle XVIII, que actualment és la seu de la biblioteca. De l’altra banda, tens el Palazzo della Ragione del segle XII, aixecat damunt un espai porxat. Una bonica escala coberta mena als salons superiors.

Escales del Palazzo della Ragione.
Escales del Palazzo della Ragione.

Al mig de la plaça hi ha la Fontana Contarini, amb lleons, esfinx i serps que protegeixen la bassa central. Rep el nom de l’alcalde de Venècia que la va regalar el 1780.

Fontana Contarini. Passejada per Bèrgam
Fontana Contarini.

Tresors amagats

Des d’aquí ja pots entreveure que al darrere hi ha alguna cosa, però de veritat que cauràs d’esquena: en un petit espai s’aixequen dues esglésies, un panteó i un baptisteri, a quin més espectacular. Tanmateix, potser el baptisteri sigui el menys atractiu comparat amb la resta.

Reixa del baptisteri. Passejada per Bèrgam
Reixa del baptisteri.

El més rellevant és la façana renaixentista de la Cappella Colleoni, que de fet, és el mausoleu d’aquest militar que al segle XV va defensar la ciutat.

No obstant això, l’exuberant decoració de la façana amb marbres de colors, agradi o no, fa obrir la boca d’admiració. A l’interior, encara més atapeït, hi ha frescos, relleus i escultures en un perfecte horror vacui (por al buit, és a dir, tot ple).

Capella Colleoni.
Capella Colleoni.

A continuació, la basílica de Santa Maria Maggiore del segle XII, romànica per fora (variada per dins), tampoc deixa un sol espai sense decoració. Notables (i curiosos) els panells esotèrics que tanquen el cor, executats amb una delicada tècnica de marqueteria.

Sostre de Santa Maria Maggiore. Passejada per Bèrgam
Sostre de Santa Maria Maggiore.

Encara hi ha més

Seguidament, cal donar un tomb pels carrerons del darrere per captar millor l’arquitectura exterior.

Absis de Santa Maria Maggiore. Passejada per Bèrgam
Santa Maria Maggiore. Absis.

Per exemple, la Cattedrale di Sant’Alessandro, amb una poc interessant façana clàssica, va trigar prop de quatre segles en ser acabada.

El terra de la Cattedrale de Sant’Alessandro. Passejada per Bèrgam
El terra de la Cattedrale de Sant’Alessandro.

Continua passejant per la Via Bartolomeo Colleoni on et toparàs amb una inesperada entrada que mena al senzill Chiostro di Sant’Agata del segle XV, un agradable espai d’aire decadent.

Chiostro di Sant'Agata. Passejada per Bèrgam
Chiostro di Sant’Agata.

Finalment arriba’t fins a la Torre dell’Orologio i passa per sota per entrar a la porxada Piazza della Cittadella. L’edifici principal es remunta al segle XIV quan un Visconti el va fer construir per a la seva defensa personal.

Reixa dels jardins del castell. Passejada per Bèrgam
Reixa dels jardins del castell.

Per acabar aquesta passejada per Bèrgam, desfés el camí i torna al funicular. Et desitjo no tenir la desagradable sorpresa de trobar com ens ha passat que t’han robat part de l’equipatge.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Itinerari: veure el mapa

Saber més

Saber més

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).