Reixa del baptisteri de Bergamo.

La ciutat dels mil

Passejada per Bèrgam.

Aquesta ciutat de la Llombardia, se la coneix per la ‘Città dei Mille’ per un fet ocorregut el 1860, en què amb poc més de 1.000 soldats Garibaldi se les va empescar per aconseguir la unitat d’Itàlia. En realitat només 156 eren de la ciutat, però la història sembla haver estat una mica fabulada amb finalitats patriòtiques.

Sigui com sigui, la Città Alta’, que és el nucli antic enfilat dalt d’un turó, mereix una detinguda visita.

Palazzo della Ragione.
Palazzo della Ragione.

Pugem amb el funicular a la part alta i comencem a passejar. Les vitrines de les pastisseries són tota una temptació. Ens comprem un pastisset de polenta que trobem massa dolç i mantegós.

Piazza Vecchia

Arribem a la Piazza Vecchia i pensem ‘què mona!’ Naturalment no hi ha un sol arbre: penso que a l’edat mitjana no eren gaire amants de la jardineria.

Piazza Vecchia. Passejada per Bèrgam
Piazza Vecchia.

Ens plantem al mig i mirem els edificis: el Palazzo Nuovo, un elegant edifici neoclàssic del segle XVIII, que actualment és la seu de la biblioteca.

Al mig de la plaça, la Fontana Contarini, amb lleons, esfinx i serps que protegeixen la bassa central. Rep el nom de l’alcalde de Venècia que la va regalar el 1780.

Fontana Contarini. Passejada per Bèrgam
Fontana Contarini.

A l’altre costat trobem el Palazzo della Ragione del segle XII, aixecat damunt un espai porxat. Una bonica escala coberta mena als salons superiors.

Escales del Palazzo della Ragione.
Escales del Palazzo della Ragione.

Tresors amagats

Des d’aquí ja podem entreveure que al darrere hi ha alguna cosa, però de veritat que un mai està preparat per això: en un petit espai s’aixequen dues esglésies, un panteó i un baptisteri, a quin més espectacular.

Potser el baptisteri sigui el menys atractiu comparat amb la resta.

Reixa del baptisteri. Passejada per Bèrgam
Reixa del baptisteri.

En primer lloc, el que tomba d’esquena és la façana renaixentista de la Cappella Colleoni, de fet és el mausoleu d’aquest militar que al segle XV va defensar la ciutat.

Tanmateix, l’exuberant decoració de la façana amb marbres de colors, agradi o no, ens fa obrir la boca d’admiració. A l’interior, encara més atapeït, veiem frescos, relleus i escultures en un perfecte ‘horror vacui’ (por al buit, és a dir, tot ple).

Capella Colleoni.
Capella Colleoni.

La basílica de Santa Maria Maggiore del segle XII, romànica per fora (variada per dins), tampoc deixa un sol espai sense decoració. Notables (i curiosos) els panells esotèrics que tanquen el cor, realitzats amb una delicada tècnica de marqueteria.

Sostre de Santa Maria Maggiore. Passejada per Bèrgam
Sostre de Santa Maria Maggiore.

Seguim investigant

Cal donar un tomb pels carrerons del darrere per captar millor l’arquitectura exterior.

Absis de Santa Maria Maggiore. Passejada per Bèrgam
Santa Maria Maggiore. Absis.

La Cattedrale di Sant’Alessandro, amb una poc interessant façana clàssica, va trigar prop de quatre segles en ser acabada.

El terra de la Cattedrale de Sant’Alessandro. Passejada per Bèrgam
El terra de la Cattedrale de Sant’Alessandro.

Continuem passejant per la Via Bartolomeo Colleoni on trobem una inesperada entrada que mena al senzill Chiostro di Sant’Agata del segle XV, un agradable espai d’aire decadent.

Chiostro di Sant'Agata. Passejada per Bèrgam
Chiostro di Sant’Agata.

Finalment arribem a la Torre dell’Orologio i passem per sota per entrar a la porxada Piazza della Cittadella. L’edifici principal es remunta al segle XIV quan un Visconti el va fer construir per a la seva defensa personal.

Reixa dels jardins del castell. Passejada per Bèrgam
Reixa dels jardins del castell.

Per acabar aquesta passejada per Bèrgam, desfem el camí i tornem al funicular. Us desitjo no tenir la desagradable sorpresa de trobar que us han robat part de l’equipatge com a nosaltres.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Itinerari: veure el mapa

Saber més

Saber més