Aquarel·la amb una vista de la piazza Sordello de Màntua.

La invasió dels barbuts (Llombardia, part I)

Primer itinerari per la Llombardia.

Allà pels temps de les puces hi havia per les terres d’Escandinàvia un poble on els homes lluïen frondoses barbes i les dones llargs cabells. Marxaren a buscar nous territoris i pel camí els hi van plantar cara uns bàrbars que els superaven en nombre. Un matí les dones es lligaren els cabells sota el coll perquè de lluny semblessin barbes i fer creure els enemics que eren més colla. I van guanyar!

A partir d’aquell moment s’els va conèixer com els de les llargues barbes, és a dir llombards (Langobardorum). No cal que et digui que van arribar fins a Itàlia. Avui perdura el seu record a la regió de la Llombardia de la que t’explicaré un parell de recorreguts.

Màntua

En primer lloc, en aquesta primera part, nosaltres vam fer el campament base a Màntua. Aquesta bonica ciutat renaixentista cal paladejar-la de dia i de nit. El castell, les esglésies, els palaus, els carrerons, … tot et transportarà a l’època dels Gonzaga.

Aquarel·la amb una vista de la piazza Sordello de Màntua.
Piazza Sordello. Màntua.

Sabbioneta

Les guies ajunten Màntua amb Sabbioneta, ja que ambdues van ser declarades alhora patrimoni de la Unesco. Sabbioneta -opinió meva molt personal-, te la pots estalviar, ja que el seu interès no rau tant en els edificis, sinó la planificació com a ciutat renaixentista ideal.

Galleria degli Antichi. Sabbioneta.
Sabbionetta. Galleria degli Antichi.

En canvi, Cremona sí que te la recomano. I molt especialment pujar al seu altíssim campanar (el més alt d’Itàlia).

Cremona. Primer itinerari per la Llombardia
Cremona.

Brescia i Sirmione

Des d’aquí pots anar ràpidament per l’autopista fins a Brescia, una bonica ciutat plena d’indrets per descobrir, des dels temps dels romans fins a la història més recent.

Brescia. Primer itinerari per la Llombardia
Brescia.

Un altre dia pots fer una descoberta del llac Garda. Totes les guies parlen de Sirmione i sí, podria estar bé si no fos pels milers de turistes, botiguetes i cotxes cars obrint-se pas pels carrerons.

Castell de Sirmione.
El castell de Sirmione.

Nosaltres vam recórrer la vora dreta del llac buscant on poguer-nos banyar. Carreteres estretes, molts vehicles i res d’aparcament ens van fer arribar a Torri del Benaco, una tranquil·la població on, per fi, ens vam donar el gust de remullar-nos entre pedres i algues.

Torri del Benaco. Primer itinerari per la Llombardia
Torri del Benaco.

Finalment, pots aturar-te a Valeggio Sul Mincio on hi ha un castell que pinta bé. Tanmateix, nosaltres no vam poguer visitar-lo. A part d’això, el que vam veure de la població no té res especial.

Valeggio Sul Mincio. Primer itinerari per la Llombardia
Valeggio Sul Mincio.

Per acabar, et recomano visitar Verona, una romàntica ciutat que, encara que no pertany a la Llombardia, és absolutament imprescindible dedicar-li tota la jornada.

Verona. Piazza delle Erbe. Primer itinerari per la Llombardia
Verona. Piazza delle Erbe.

I aquí acaba aquest primer itinerari per la Llombardia. No et perdis la segona part, que és de pel·lícula!

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Itinerari: veure el mapa

Saber més

Què veure a prop

Itinerari per la Llombardia