La sirena rebel

La sirena rebel

L’escut de Varsòvia, un símbol basat en una antiga llegenda.

Una vegada hi havia dues sirenes que eren germanes i nadaven pel fred mar Bàltic. En arribar a la costa de Polònia van decidir separar-se. Una, que segons els polonesos era una bleda assoleiada, va anar fins a Dinamarca i s’hi quedà perquè ja en tenia prou de tant anar amunt i avall.

Sirena a la porta de la catedral de Sant Joan.
Catedral de Sant Joan. Świętojańska 8.

L’altra, que era intrèpida i valerosa, va entrar al riu Vístula i va nedar contra corrent fins a arribar a Varsòvia. Sembla que el que veié allà la va impressionar, de tan maco com era tot, i va fondejar als peus de la ciutat. Es nota que no coneixia el Llobregat, sinó, la sirena s’hagués quedat amb nosaltres. Què hi farem!

Una sirena en el rètol d'una botiga.
Piwna 31 (Museu de la Farmàcia).

Els pescadors, en veure un ésser estrany que espantava la pesca tot removent la cua, la volien atrapar, però quan la veieren i escoltaren la seva melodiosa veu, en van quedar brandats.

Escut de Varsòvia esgrafiat en una façana.
Nowomiejska 2 (ciutat vella).

Promesa de sirena

Un dia, un comerciant la va atrapar i l’engarjolà, pensant fer-se ric ensenyant-la a les fires. Un jove pescador en escoltar els plors de la desconsolada sirena, demanà ajuda als seus amics i entre tots la van alliberar del presidi. Ella, agraïda, es va posar un casc i, armada amb un escut i una espasa, va prometre ajudar la gent de la ciutat sempre que calgués.

Escut de Varsòvia de metall a l'entrada d'una botiga.
Piwna 20.

Tristament, veient com van anar les coses a Varsòvia al llarg dels segles, seria com per acomiadar la sirena que, molt dir però poc va fer per a deslliurar la ciutat de les mil calamitats per les quals ha arribat a passar. 

Però els varsovians semblen sentir, encara avui una estranya relació amb la seva sirena i la llueixen ben orgullosos a l’escut de la ciutat. A més, després de la Segona Guerra Mundial li van afegir el lema ‘Semper Invicta‘, que vol dir sempre victoriosa, afirmació que pot generar una diversitat d’opinions.

Escut de Varsòvia en relleu, a la façana d'un edifici.
Inżynierska 6 (barri de Praga).

Adaptació als nous temps

El primer escut de Varsòvia on figura una sirena, data del segle XV, tot i que llavors semblava més un monstre alat. A partir del segle XVIII la noia adoptaria la figura que llueix actualment.

Escut de Varsòvia esgrafiat en una façana.
Plac Zamkowy 10.

Prohibit la imatge quan Polònia va ser dividida el 1795, tant el país com l’escut literalment van desaparèixer del mapa. Però la població varsoviana, rebel com era, col·locà la sirena als llocs més insospitats. Així doncs, miris on miris, la veuràs arreu omnipresent formant part de monuments, fanals, logotips, parets i mil llocs més que et convido a descobrir. El país com a tal va tornar a ser independent en acabar a Primera Guerra Mundial. No obstant això, no es deslliurà de noves invasions que han deixat xacres difícils d’esborrar. Però la sirena continua present com a símbol de rebel·lia.

Escut de Varsòvia en un fanal.
Un fanal.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Saber més

Altres articles sobre Polònia