La sirena rebel

L’escut de Varsòvia, un símbol basat en una antiga llegenda.

Una vegada hi havia dues sirenes que eren germanes i nadaven pel fred mar Bàltic. En arribar a la costa de Polònia van decidir separar-se. Una, que segons els polonesos era una bleda assoleiada, va anar fins a Dinamarca i s’hi quedà perquè ja en tenia prou de tant anar amunt i avall.

Sirena a la porta de la catedral de Sant Joan.
Catedral de Sant Joan. Świętojańska 8.

L’altra, que era intrèpida i valerosa, va entrar al riu Vístula i va nedar contra corrent fins a arribar a Varsòvia. Sembla que el que veié allà la va impressionar, de tan maco com era tot, i va fondejar als peus de la ciutat. Es nota que no coneixia el Llobregat, sinó, la sirena s’hagués quedat amb nosaltres. Què hi farem!

Una sirena en el rètol d'una botiga.
Piwna 31 (Museu de la Farmàcia).

Els pescadors, en veure un ésser estrany que espantava la pesca tot removent la cua, la volien atrapar, però quan la veieren i escoltaren la seva melodiosa veu, en van quedar brandats.

Escut de Varsòvia esgrafiat en una façana.
Nowomiejska 2 (ciutat vella).

Promesa de sirena

Un dia, un comerciant la va atrapar i l’engarjolà, pensant fer-se ric ensenyant-la a les fires. Un jove pescador en escoltar els plors de la desconsolada sirena, demanà ajuda als seus amics i entre tots la van alliberar del presidi. Ella, agraïda, es va posar un casc i, armada amb un escut i una espasa, va prometre ajudar la gent de la ciutat sempre que calgués.

Escut de Varsòvia de metall a l'entrada d'una botiga.
Piwna 20.

Tristament, veient com van anar les coses a Varsòvia al llarg dels segles, seria com per acomiadar la sirena que, molt dir però poc va fer per a deslliurar la ciutat de les mil calamitats per les quals ha arribat a passar. 

Però els varsovians semblen sentir, encara avui una estranya relació amb la seva sirena i la llueixen ben orgullosos a l’escut de la ciutat. A més, després de la Segona Guerra Mundial li van afegir el lema ‘Semper Invicta‘, que vol dir sempre victoriosa, afirmació que pot generar una diversitat d’opinions.

Escut de Varsòvia en relleu, a la façana d'un edifici.
Inżynierska 6 (barri de Praga).

Adaptació als nous temps

El primer escut de Varsòvia on figura una sirena, data del segle XV, tot i que llavors semblava més un monstre alat. A partir del segle XVIII la noia adoptaria la figura que llueix actualment.

Escut de Varsòvia esgrafiat en una façana.
Plac Zamkowy 10.

Prohibit la imatge quan Polònia va ser dividida el 1795, tant el país com l’escut literalment van desaparèixer del mapa. Però la població varsoviana, rebel com era, col·locà la sirena als llocs més insospitats. Així doncs, miris on miris, la veuràs arreu omnipresent formant part de monuments, fanals, logotips, parets i mil llocs més que et convido a descobrir. El país com a tal va tornar a ser independent en acabar a Primera Guerra Mundial. No obstant això, no es deslliurà de noves invasions que han deixat xacres difícils d’esborrar. Però la sirena continua present com a símbol de rebel·lia.

Escut de Varsòvia en un fanal.
Un fanal.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Saber més

Altres articles sobre Polònia

4 comentaris

 1. Gràcies per explicar-nos la llegenda.
  Polònia no va desaparèixer l’any 1811, sinó en la Tercera Partició de Polònia, el 1795. Va recuperar la independència al final de la Primera Guerra Mundial, el 1918.

  • Joan,
   Moltes gràcies pel comentari. Tens tota la raó que tal com ho havia escrit no s’entén correctament. He modificat el text per tal d’expressar-ho millor.

 2. La sirena de Varsovia es una llegenda màgica que si més no va donar forces als polacs en el alçament contra l’alemanya nazi al 1944 ya que apareix a la bandera de Varsovia. (més informació a aquí )
  M’ha agradat molt el teu article de debò, has explicat les difrents etapes de la sirena millor que el del freetour!

  • Moltes gràcies! Tens raó que algun/a guia avorria una mica els parroquians, però nosaltres just aquell dia vam tenir una guia molt amena. La resta, tot i posar bona voluntat, no van ser tan bons 🙂

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

 • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
 • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
 • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
 • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
 • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
 • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).