Brescia

La lleona d’Itàlia

Una ciutat com Brescia, per la que des de fa vint-i-cinc segles han passat gals, romans, visigots i mil tribus més no es pot despatxar en una tarda.

Per començar ens dirigim a l’escenogràfica Piazza Paolo VI on trobem dues catedrals i un palau.

L’anomenada Rotonda o Duomo Vecchio va ser construida al segle XI i ampliada després que s’esfondrés el campanar. Sorprèn que a més d’estar a un nivell més baix que el carrer, hem de baixar escales per entrar i encara més fins la cripta.

Brescia

Interior de la Rotonda o Duomo Vecchio.

Al costat mateix tenim el Duomo Nuovo amb la seva façana barroca. És curiós que a aquesta li diuen la ‘cattedrale estiva’ i a l’altra la ‘invernale’.

Brescia

Duomo Nuovo.

Travessem la plaça i girem per Via Trieste fins la Piazza della Vittoria. Aquest monumental espai projectat el 1932 és de quan els plans urbanístics fascistes enderrocaven tot allò que no servís a la causa. Fins i tot té un púlpit des d’on fer discursos al poble.

Brescia

Piazza della Vittoria.

Passem per Via XXIV Maggio i arribem a l’harmònica Piazza della Loggia. Seieu tranquil·lament sota la Bella Italia i observeu amb deteniment tot el que us envolta.

Brescia

La Bell’Italia.

A un costat veiem el Palazzo della Loggia que ara és l’ajuntament, i a l’altre uns porxos amb un rellotge astronòmic del segle XVI al qual només li falta parlar.

Brescia

Piazza della Loggia.

Passem sota el porxo central i anem a buscar la Via dei Musei per conèixer la ciutat romana.

Primer trobarem la zona arqueològica del Capitolium (segle I aC). Encara que molt reconstruit, serveix per fer-nos una idea de com era el temple dedicat a la tríada capitolina (Júpiter, Juno i Minerva). El teatre està tan fet pols que no val la pena.

Brescia

Àrea arqueològica del Capitolium.

Arribem fins al final del carrer per visitar l’únic museu que us recomano: el de Santa Giuglia.

Només ens queda anar a l’imponent castell. Si ho feu a peu, teniu una bona pujada. En cas contrari, podeu aparcar a la porta. Construït al segle XVI a la part més alta i antiga de la ciutat (la Brixia o zona rocosa) aquest bon exemple d’arquitectura militar sembla necessitar una bona injecció de diners per deixar de semblar mig abandonat.

Brescia

Torre dels Presoners.

El mot de ‘Leonessa d’Italia’ li ve d’un poema que enalteix el coratge de la ciutat el 1849 durant la insurrecció dels ‘Dieci Giornate’ contra les tropes austríaques

INFORMACIÓ PRÀCTICA

  • Itinerari: veure el mapa amb les indicacions.
  • Distància: poc més d’un quilòmetre, sense comptar les visites.
  • Durada: per a la ciutat compteu mínim dues hores i una més pel castell. És totalment recomanable visitar, com a mínim, el museu de Santa Giuglia i el Capitolium (2 hores).
  • Saber més: turismobrescia.it. Una de les poques webs en castellà amb informació completa sobre tots els monuments.
  • Aquesta visita es complementa amb la primera part i la segona part dels itineraris per la Llombardia.