Pescar per pagar el que no dóna de menjar

Imagino que el barroc no és l’estil que més feliç et fa, oi? Tot i això et recomano veure el retaule que hi ha a l’església de Santa Maria de Cadaqués

Abans d’això cal saber alguna cosa de l’edifici. Va ser bastit al segle XVII al lloc on hi havia un altre que havia estat cremat per les incursions pirates.

Seguidament, el temple es va anar ampliant, s’elevà el campanar per tal que es pogués veure de lluny i es col·locà el rellotge.

Això sí, per pagar les despeses, els pescadors de Cadaqués van tenir ‘llicència’ per pescar també les nits els dies festius. Podríem dir que va ser com una ‘obra del poble’.

Després d’això, seu als primers bancs i mira’l amb deteniment, fins que la vista s’acostumi a tanta figura rebolicada i decoració que no deixa espai a la imaginació. Ara pots entendre per què aquesta obra rep el nom de ‘Retaule d’or‘.

Aquarel·la amb una panoràmica de Cadaqués, població de la Costa Brava a l'Alt Empordà.

El retaule de Santa Maria de Cadaqués

Finalment, el 1723, una vegada acabada l’església, s’encarregà el retaule als escultors Pau Costa i Joan Torras. Tot i això, aquesta monumental obra va haver d’esperar encara prop de seixanta anys a ser daurat.

Nascut a Vic el 1663, Costa és considerat un dels escultors catalans més prestigiosos durant el període barroc. Com a exemple de la seva mestria tenim també el retaule d’Arenys de Mar.

Al mig tens la verge presidint l’escena des d’un balconet. A cada costat es representa el camí al Calvari i l’oració a l’hort. Una mica més amunt uns relleus expliquen etapes de la vida de la verge.

A continuació, passeja la mirada per descobrir les imatges de sants, evangelistes, angelets grassonets i temes mariners. Al capdamunt hi ha un pelicà amb tres cries (iconografia de Crist). 

Així mateix, criden l’atenció els dos atlants que suporten unes columnes, un element profà sense una explicació massa clara.

Tot plegat, una obra mestra realitzada per grans artífexs i, això si, pagada amb l’esforç dels pescadors.

Retaule barroc de Santa Maria de Cadaqués

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: Portal del Mont, 1. Cadaqués

Saber més

Què veure a prop

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).