Aquarel·la amb una panoràmica de Cadaqués, població de la Costa Brava a l'Alt Empordà.

Pescar per pagar el que no dóna de menjar

Imagino que el barroc no és l’estil que més feliç et fa, oi? Tot i això et recomano veure el retaule que hi ha a l’església de Santa Maria de Cadaqués

Abans d’això cal saber alguna cosa de l’edifici. Va ser bastit al segle XVII al lloc on hi havia un altre que havia estat cremat per les incursions pirates.

Seguidament, el temple es va anar ampliant, s’elevà el campanar per tal que es pogués veure de lluny i es col·locà el rellotge.

Això sí, per pagar les despeses, els pescadors de Cadaqués van tenir ‘llicència’ per pescar també les nits els dies festius. Podríem dir que va ser com una ‘obra del poble’.

Després d’això, seu als primers bancs i mira’l amb deteniment, fins que la vista s’acostumi a tanta figura rebolicada i decoració que no deixa espai a la imaginació. Ara pots entendre per què aquesta obra rep el nom de ‘Retaule d’or‘.

Aquarel·la amb una panoràmica de Cadaqués, població de la Costa Brava a l'Alt Empordà.

El retaule de Santa Maria de Cadaqués

Finalment, el 1723, una vegada acabada l’església, s’encarregà el retaule als escultors Pau Costa i Joan Torras. Tot i això, aquesta monumental obra va haver d’esperar encara prop de seixanta anys a ser daurat.

Nascut a Vic el 1663, Costa és considerat un dels escultors catalans més prestigiosos durant el període barroc. Com a exemple de la seva mestria tenim també el retaule d’Arenys de Mar.

Al mig tens la verge presidint l’escena des d’un balconet. A cada costat es representa el camí al Calvari i l’oració a l’hort. Una mica més amunt uns relleus expliquen etapes de la vida de la verge.

A continuació, passeja la mirada per descobrir les imatges de sants, evangelistes, angelets grassonets i temes mariners. Al capdamunt hi ha un pelicà amb tres cries (iconografia de Crist). 

Així mateix, criden l’atenció els dos atlants que suporten unes columnes, un element profà sense una explicació massa clara.

Tot plegat, una obra mestra realitzada per grans artífexs i, això si, pagada amb l’esforç dels pescadors.

Retaule barroc de Santa Maria de Cadaqués

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: Portal del Mont, 1. Cadaqués

Saber més

Què veure a prop