Aquarel·la amb una vista del carrer del Dissabte.

Cada dia és una festa

Per què els carrers de Riudecanyes (Baix Camp) reben el nom dels dies de la setmana.

Segurament et sembla que és normal que els carrers de les poblacions tinguin noms de sants i de personatges. Però a Riudecanyes trobem un fet que jo diria que és únic: els carrers porten el nom dels dies de la setmana, excepte del dijous.

Els carrers de Riudecanyes

Per saber-ne la causa ens remuntem l’any 1316 quan el Papa Joan XXII establí la festa del Corpus i la celebració de la seva vuitada. La veneració al Santíssim Sagrament la va iniciar cent anys abans, una monja belga, obsessionada pel tema.

Aquarel·la amb una vista del carrer del Dissabte.
Carrer del Dissabte.

Era una època en què proliferaven doctrines considerades herètiques, alguna de les quals negava la presència de Crist a l’eucaristia.

Els carrers de Riudecanyes

Al segle XV s’establí la festa a la vila. Cada barri feia la seva pròpia festa un dia diferent i guarnien els carrers amb catifes i enramades. El dijous tots els carrers feien conjuntament la celebració. La processó era precedida per infants que havien fet la primera comunió.

Els carrers de Riudecanyes

Al matí se celebraven actes religiosos, a la tarda es matava un xai i tot el carrer feia un sopar i finalment hi havia ball amb un manubri.

Els carrers de Riudecanyes

L’altra curiositat és que distribució dels noms pot semblar poc clara, ja que no es tracta de trams rectes, sinó de diversos sectors amb una disposició aparentment caòtica. El motiu ve donat pel fet que era la delimitació del barri la que duia el nom, no el carrer.

Carrer del Dissabte

Per això, si vas pel carrer Diumenge i tombes, pot ser que continuïs pel mateix carrer (o no) i al final no sàpigues si ets al dimarts o al dimecres. Estic segur que el mateix Dèdal s’hagués perdut.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: veure el mapa

Saber més

Què veure a prop