Cada dia és una festa

Per què els carrers de Riudecanyes (Baix Camp) reben el nom dels dies de la setmana.

Segurament et sembla que és normal que els carrers de les poblacions tinguin noms de sants i de personatges. Però a Riudecanyes trobem un fet que jo diria que és únic: els carrers porten el nom dels dies de la setmana, excepte del dijous.

Els carrers de Riudecanyes

Per saber-ne la causa ens remuntem l’any 1316 quan el Papa Joan XXII establí la festa del Corpus i la celebració de la seva vuitada. La veneració al Santíssim Sagrament la va iniciar cent anys abans, una monja belga, obsessionada pel tema.

Aquarel·la amb una vista del carrer del Dissabte.
Carrer del Dissabte.

Era una època en què proliferaven doctrines considerades herètiques, alguna de les quals negava la presència de Crist a l’eucaristia.

Els carrers de Riudecanyes

Al segle XV s’establí la festa a la vila. Cada barri feia la seva pròpia festa un dia diferent i guarnien els carrers amb catifes i enramades. El dijous tots els carrers feien conjuntament la celebració. La processó era precedida per infants que havien fet la primera comunió.

Els carrers de Riudecanyes

Al matí se celebraven actes religiosos, a la tarda es matava un xai i tot el carrer feia un sopar i finalment hi havia ball amb un manubri.

Els carrers de Riudecanyes

L’altra curiositat és que distribució dels noms pot semblar poc clara, ja que no es tracta de trams rectes, sinó de diversos sectors amb una disposició aparentment caòtica. El motiu ve donat pel fet que era la delimitació del barri la que duia el nom, no el carrer.

Carrer del Dissabte

Per això, si vas pel carrer Diumenge i tombes, pot ser que continuïs pel mateix carrer (o no) i al final no sàpigues si ets al dimarts o al dimecres. Estic segur que el mateix Dèdal s’hagués perdut.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: veure el mapa

Saber més

Què veure a prop

One comment

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).