
Llums i tenebres del passat
Les esglésies de Sant Pere a la Seu d’Ègara (Terrassa).
El Municipi Flavi d’Ègara (Terrassa) va néixer en temps de l’emperador Vespasià (segle I). Al segle V el bisbat es va separar de Barcelona i va establir aquí la seva seu durant cinc segles.
El poderós bisbat va anar creixent i afegint noves edificacions fins a formar un important conjunt monumental que aviat es va anar debilitant.
Amb la consolidació de la Catalunya medieval de l’any mil, les esglésies d’Ègara es van recuperar una mica. És quan es van fer les grans pintures murals, els retaules gòtics i altres transformacions… fins a arribar una nova decadència.
La catedral amagada
Una de les sorpreses en fer les excavacions va ser descobrir que on ara hi ha l’església de Santa Maria, havia existit una gran catedral del segle VI. Resten alguns mosaics que van quedar sota la nova construcció del segle XI i l’absis.
Dins la nova església, construïda amb materials reaprofitats de l’enderrocament de la catedral, podem veure restes amb inscripcions que han donat llum sobre el passat del conjunt.
Interessants són també les pintures murals que il·lustren el martiri de Sant Tomàs Becket i les de la cúpula, més malmeses.
Un gran camp de tombes
L’església de Sant Miquel era una edificació amb funcions funeràries, aixecada al mig del recinte i que pràcticament ha restat intacte des del segle VI.
L’excessivament pulcra rehabilitació ha acabat amb el bucòlic encant rural del lloc, però les recents excavacions han permès treure a la llum el gran camp de tombes disseminades per tot l’espai, actualment remarcades amb rajoles.
L’interior és un espai quadrat amb vuit columnes reaprofitades de construccions anteriors que suporten una cúpula.
Les pintures de l’absis tenen tota la força d’un traç senzill però efectiu.
Unes petites escales baixen fins a la cripta, un espai buit però ple de misteri.
El recolliment dins la penombra
Finalment, l’església de Sant Pere és un edifici romànic que, a diferència dels altres dos dins la Seu d’Ègara, va ser pensat per al culte quotidià.
Amples murs i finestres petites creen una atmosfera de quietud. L’interior conserva un excepcional retaule preromànic, l’únic al món d’aquesta època que és fet de pedra. Les pintures gairebé són imperceptibles, però si ets amant d’aquesta època no te’l pots perdre.
INFORMACIÓ PRÀCTICA
Situació: plaça del Rector Homs, 1. Terrassa