Museu de Can Caralt a Sant Andreu de Llavaneres.

Es pot ser ric i lliberal?

El Museu de Can Caralt a Sant Andreu de Llavaneres.

És difícil explicar història sense avorrir ni ser imparcial. El que per a uns era un burgès, per a d’altres era un progressista defensor del proletariat. 

Nascut el 1805, Josep de Caralt i Argila, va ser un advocat, empresari i comerciant (i també especulador). D’entre altres fets, va arribar a batlle de Mataró, deixant anar incendiaris discursos sobre una reforma fiscal que beneficiés més la classe treballadora.

Estany al jardí del Museu de Can Caralt a Sant Andreu de Llavaneres
Estany al jardí de la mansió.

A mitjans del segle XIX va comprar nombroses finques agrícoles a Sant Andreu de Llavaneres i també una masia que va transformar en una impressionant casa senyorial amb jardins i façanes amb bonics esgrafiats.

A més de les sanefes i les garlandes amb flors, els esgrafiats mostren diverses al·legories a les estacions a la façana principal. En canvi, a la paret posterior trobem referències a la música, com partitures i diversos instruments musicals.

No obstant això, el més xocant és la gàbia oberta, sense cap ocell. Un cant a la llibertat?

Esgrafiats al Museu de Can Caralt a Sant Andreu de Llavaneres
Esgrafiats amb al·legories de la música.

Nova vida

Finalment, totalment restaurada, aquesta mansió ara acull el museu-arxiu de la vila amb una magnífica col·lecció etnogràfica. Per exemple, pots veure aparells fotogràfics, ràdios i estris ja desapareguts de la vida quotidiana.

Així mateix, s’exposen obres d’autors que, d’una o altra manera, han tingut una relació amb Sant Andreu de Llavaneres, com la família Masriera, Opisso, Mir i fins i tot algun Miró.

Test de ceràmica al Museu de Can Caralt de Sant Andreu de Llavaneres
Detall de l’entrada.

La sorprenent pinacoteca del Museu de Can Caralt, conté obres d’artistes vinculats amb la població així com d’altres de renom. Ha estat una més que agradable descoberta que et recomano visitar.

Rellotge de sol al Museu de Can Caralt de Sant Andreu de Llavaneres
El rellotge de sol de Can Caralt.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: Camí de Can Caralt, 18. Sant Andreu de Llavaneres

Saber més

Què veure a prop