Una història per quedar-se glaçat

El pou de glaç de Canyamars.

L’ús del gel és tan antic com els mamuts. Bé, només d’uns quants segles abans de Crist, quan els egipcis ja se les van empescar per conservar els aliments.

Més tard, grecs i romans el recollirien en edificis subterranis i l’utilitzarien per exemple, per refredar el vi. Així mateix, tindria finalitats medicinals, com tallar hemorràgies o rebaixar la febre durant les epidèmies.

A partir del segle XVI el consum del gel entre la noblesa es torna habitual a casa nostra.

Pou de glaç de Canyamars, dins el terme de Dosrius (Maresme).

El gel era un bé molt preuat però que comportava una feina molt dura, fins a l’aparició del gel artificial a finals del segle XIX. Amb les primeres neveres ja va ser més fàcil posar glaçons a les begudes.

Aquarel·la del pou de glaç de Canyamars, dins el terme de Dosrius (Maresme).

I, com es feia?

La producció era a llocs elevats, amb gelades garantides a l’hivern i amb aigua a prop. Així doncs, s’emplenaven unes basses poc profundes i deixaven que l’aigua es glacés.

A continuació, allà mateix es tallava el gel en blocs. De vegades, com a Canyamars, una rampa facilitava el transport des de la bassa fins al pou.

Rampa per transportar el gel. Canyamars (Dosrius, Maresme)

El pou era com un gran termo cobert amb una volta de pedra que garantia una temperatura constant. Normalment s’ubicaven en zones obagues que garantien una baixa temperatura tot l’any.

Finalment, s’anaven col·locant els blocs de gel i es posava palla entre uns i altres perquè no s’enganxessin.

Pou de glaç de Canyamars, dins el terme de Dosrius (Maresme).

Quan venia la calor, començava la feina d’haver de treure els blocs, transportar-los en carros i vendre’ls.

En realitat, el negoci del gel de Canyamars havia arribat fins a Cadis!

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: veure el mapa

Saber més

Què veure a prop

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).