Relleu a la Casa Berenguer de Barcelona.

Soroll de telers, soroll de diners

La Casa Berenguer, al carrer Diputació de Barcelona.

Els inicis del segle XX van ser de revolució industrial. En concret els qui van invertir en el ram tèxtil van fer l’agost. Un d’aquests empresaris va ser Josep Berenguer que va fundar tres colònies tèxtils.

Aquest imperi el van heretar els seus dos fills, però l’hereu va morir sense descendència i el negoci va passar als tres nebots del fundador, que van canviar el nom per un de molt original: “Sobrinos de Berenguer”.

Un d’ells, Casimir Clapés, va encarregar als germans Bassegoda el projecte d’un magnífic edifici en estil modernista al carrer Diputació, ple d’al·legories de l’activitat familiar. Ara la coneixem com a Casa Berenguer, tot i què, lògicament, també rep el nom de Casa Clapés.

Bonaventura i Joaquim Bassegoda eren descendents d’una família de paletes, contractistes i mestres d’obres. Entre les obres més representatives, tenim la casa Rocamora, al passeig de Gràcia, el Casino del Masnou o la casa Malagrida d’Olot.

El món tèxtil a la paret

Convé veure’l a la tarda perquè estigui ben il·luminat i situar-se a la vorera contrària.

En primer lloc, destaca una magnífica tribuna plena de relleus decoratius amb flors. 

Barcelona. Casa Berenguer

A continuació al damunt, fent de barana del balcó, una escena que ara ens posa els pèls de punta: al costat d’una dona treballant amb un teler hi ha uns nens carregant paquets ben grossos!

Barcelona. Casa Berenguer

Finalment, dalt de tot de la façana destaca l’escultura d’una dona amb un fus simbolitzant la indústria tèxtil.

Barcelona. Casa Berenguer

Per cert, dels tres nebots, dos es van quedar solters (un d’ells era el Casimir) i en morir tot va passar als fills del germà amb descendència. Imagineu quina herència!

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: Diputació, 246. Barcelona

Saber més

Què veure a prop