Soroll de telers, soroll de diners

La Casa Berenguer, al carrer Diputació de Barcelona.

Els inicis del segle XX van ser de revolució industrial. En concret els qui van invertir en el ram tèxtil van fer l’agost. Un d’aquests empresaris va ser Josep Berenguer que va fundar tres colònies tèxtils.

Aquest imperi el van heretar els seus dos fills, però l’hereu va morir sense descendència i el negoci va passar als tres nebots del fundador, que van canviar el nom per un de molt original: “Sobrinos de Berenguer”.

Un d’ells, Casimir Clapés, va encarregar als germans Bassegoda el projecte d’un magnífic edifici en estil modernista al carrer Diputació, ple d’al·legories de l’activitat familiar. Ara la coneixem com a Casa Berenguer, tot i què, lògicament, també rep el nom de Casa Clapés.

Bonaventura i Joaquim Bassegoda eren descendents d’una família de paletes, contractistes i mestres d’obres. Entre les obres més representatives, tenim la casa Rocamora, al passeig de Gràcia, el Casino del Masnou o la casa Malagrida d’Olot.

El món tèxtil a la paret

Convé veure’l a la tarda perquè estigui ben il·luminat i situar-se a la vorera contrària.

En primer lloc, destaca una magnífica tribuna plena de relleus decoratius amb flors. 

Barcelona. Casa Berenguer

A continuació al damunt, fent de barana del balcó, una escena que ara ens posa els pèls de punta: al costat d’una dona treballant amb un teler hi ha uns nens carregant paquets ben grossos!

Barcelona. Casa Berenguer

Finalment, dalt de tot de la façana destaca l’escultura d’una dona amb un fus simbolitzant la indústria tèxtil.

Barcelona. Casa Berenguer

Per cert, dels tres nebots, dos es van quedar solters (un d’ells era el Casimir) i en morir tot va passar als fills del germà amb descendència. Imagineu quina herència!

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: Diputació, 246. Barcelona

Saber més

Què veure a prop

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).