La novena barca

L’escultura Al·legoria de Barcelona, a la Plaça de Catalunya.

Explica la llegenda que Jasó i els argonautes (mariners d’Argo) viatjaven en nou barques. La “Barca nona”, és a dir la novena, es va perdre i va anar a parar als peus de la muntanya de Montjuïc. En aquesta barca hi anaven Hermes i Hèracles i van fundar la ciutat anomenant-la com la barca.

Hermes era el missatger dels Déus Olímpics i Hèracles la deessa de la força (que els romans van convertir en home i el van batejar com Hèrcules).

Art a la plaça

Antigament, la plaça de Catalunya era un gran descampat abans d’enderrocar les muralles medievals. Fins a finals del segle XIX no es va començar a utilitzar com a lloc públic, però va ser a principis del XX quan va començar a tenir l’aire actual.

Es convocà un concurs per emplenar-la d’escultures i trobem interessants mostres de diferents autors, com l’escultura Al·legoria de Barcelona, obra de Frederic Marès.

Nascut a Portbou el 1893, Frederic Marés i Deulovol va treballar al taller d’Eusebi Arnau, qui va deixar una gran emprempta en l’escultura modernista. Marés s’especialitza en l’escultura funerària, que ja entren dins l’estil noucentista.

No obstant això, la seva fama li vindria de les escultures per a monuments, com les dues que trobem a la plaça de Catalunya i d’altres escampades per la ciutat.

Plaça Catalunya. Al·legoria de Barcelona

L’Al·legoria de Barcelona, representa una senyora dalt d’un cavall sostenint una embarcació, que més aviat sembla una caravel·la, símbol mitològic de l’origen de la ciutat.

Al seu costat, un musculós Hermes aguanta el cavall que vol tocar el dos, mentre sosté un engranatge que representa la força d’Hèracles.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: veure el mapa

Saber més

Què veure a prop

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).