Un regal per sempre

Les antigues escoles Caterina Figueras de Tona (Osona).

Has pensat mai quin podria ser el millor regal per fer i que sempre serveixi? Difícil eh? Quan l’Antoni Figueras tenia 18 anys va haver d’emigrar a Puerto Rico per guanyar-se les garrofes. Però es posà a estudiar i va acabar sent un puntal de l’empresa on estava empleat.

Tona. Escoles Caterina Figueres

A continuació es va casar i tingué dos fills, el Jaume i la Caterina. Llavors decidí tornar (aquest cop ric: era un ‘indiano’) i s’establí a Barcelona. Poc després la Caterina va morir a causa del tifus. L’Antoni va destinar l’herència que havia de ser per a ella, per obrir hospitals i escoles, posant-lis sempre el nom de la seva filla.

Tona. Escoles Caterina Figueres

Per tant, el 1928 adquirí un terreny a Tona, on la família havia passat temporades, per tal d’edificar les escoles Caterina Figueras (actualment biblioteca).

Tona. Escoles Caterina Figueres

L’arquitecte i l’artista

Tanmateix, l’edifici va ser encarregat a Manuel Gausa que tot just havia acabat d’obtenir el títol d’arquitecte, i li va donar l’aire noucentista propi de l’època. Gausa, qui és autor de diversos habitatges a Tona, també exercí d’arquitecte municipal de Vic, on dugué a terme un projecte de reconstrucció de la catedral.

Tona. Escoles Caterina Figueres

Per altra banda, Manuel Puig Genís, un destacat il·lustrador de Vic, fou el responsable de decorar les façanes amb esgrafiats representant nenes i nens jugant i estudiant. Puig era un talentós dibuixant que, gràcies a l’arxipreste de la catedral de Barcelona, va poguer dedicar-se plenament a la seva carrera artística, sense preocupar-se per treballar.

Va ser especialment conegut com a retratista de les famílies burgeses de Vic i rodalia. Durant els anys vint del segle passat assol·lí el seu màxim grau de maduresa

Així doncs, l’Antoni va perdre la filla, però li va fer el millor regal: que tothom la recordi i la relacioni amb la cultura.

Aquarel·la amb una vista de la biblioteca de Tona.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: carrer d’Antoni Figueras, 62. Tona

Saber més

Què veure a prop

Encara no hi ha comentaris

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).