Aquarel·la amb una vista de la biblioteca Caterina Figueras.

Un regal per sempre

Les antigues escoles Caterina Figueras de Tona (Osona).

Has pensat mai quin podria ser el millor regal per fer i que sempre serveixi? Difícil eh? Quan l’Antoni Figueras tenia 18 anys va haver d’emigrar a Puerto Rico per guanyar-se les garrofes. Però es posà a estudiar i va acabar sent un puntal de l’empresa on estava empleat.

Tona. Escoles Caterina Figueres

A continuació es va casar i tingué dos fills, el Jaume i la Caterina. Llavors decidí tornar (aquest cop ric: era un ‘indiano’) i s’establí a Barcelona. Poc després la Caterina va morir a causa del tifus. L’Antoni va destinar l’herència que havia de ser per a ella, per obrir hospitals i escoles, posant-lis sempre el nom de la seva filla.

Tona. Escoles Caterina Figueres

Per tant, el 1928 adquirí un terreny a Tona, on la família havia passat temporades, per tal d’edificar les escoles Caterina Figueras (actualment biblioteca).

Tona. Escoles Caterina Figueres

L’arquitecte i l’artista

Tanmateix, l’edifici va ser encarregat a Manuel Gausa que tot just havia acabat d’obtenir el títol d’arquitecte, i li va donar l’aire noucentista propi de l’època. Gausa, qui és autor de diversos habitatges a Tona, també exercí d’arquitecte municipal de Vic, on dugué a terme un projecte de reconstrucció de la catedral.

Tona. Escoles Caterina Figueres

Per altra banda, Manuel Puig Genís, un destacat il·lustrador de Vic, fou el responsable de decorar les façanes amb esgrafiats representant nenes i nens jugant i estudiant. Puig era un talentós dibuixant que, gràcies a l’arxipreste de la catedral de Barcelona, va poguer dedicar-se plenament a la seva carrera artística, sense preocupar-se per treballar.

Va ser especialment conegut com a retratista de les famílies burgeses de Vic i rodalia. Durant els anys vint del segle passat assol·lí el seu màxim grau de maduresa

Així doncs, l’Antoni va perdre la filla, però li va fer el millor regal: que tothom la recordi i la relacioni amb la cultura.

Aquarel·la amb una vista de la biblioteca de Tona.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: carrer d’Antoni Figueras, 62. Tona

Saber més

Què veure a prop