El passeig del colesterol (Montgat part I)

Itinerari per Montgat (Maresme).

Als habitants del neolític ja els hi agradava les vistes de Montgat. I després van ser els ibers qui van triar aquest lloc que van batejar com ‘mon-cat’, és a dir muntanya de pedra. Fins als anys 30 va ser un barri de Tiana, però a partir de la industrialització va fer via com a municipi amb nom propi.

Arran de mar

Per començar aquest itinereari, pots aparcar al passeig Marítim i caminar direcció nord. El passeig que ressegueix la costa és freqüentat per persones que busquen fer salut caminant o anant amb bicicleta en un indret tranquil i amb immillorables vistes.

Aquarel·la amb una panoràmica del nucli de Montgat.

Quan s’acaba l’aparcament hi ha el monument a l’Onze de Setembre de 1714, format per quatre barres de ferro caragolades. L’obra, inaugurada el 2002, commemora curiosament una derrota. Concretament la caiguda de Barcelona que va posar fi a la Guerra de Successió i amb la qual s’aboliren les institucions catalanes. Segons es pot llegir a les xarxes, el monument fou encarregat a Forcat, societat lleidatana de la qual no he trobat ni així d’informació.

Monument a l'Onze de Setembre.
Simbolisme vora la mar.

Baixa a la platja pel costat dret per descobrir un espai que recorda la Costa Brava. A continuació, ves vorejant el turonet fins a trobar el que queda dels nius de metralladores, trist record de la Guerra Civil.

El barri de Monsolís

Puja per un espai encimentat i, un cop dalt, el camí gira a l’esquerra fins a trobar les vies del tren. Aquí tens l’escenogràfica boca del primer túnel ferroviari de tota la península, construït el 1842. A final segle XIX aquesta línia de tren, promoguda pel mataroní Miquel Biada, anava de Barcelona a Mataró i fou la primera en tot l’Estat.

Entrada del túnel del tren.
Ben mirat, una mica faraònic sí que sembla.

Continua pel costat de la via. Aquí comença el barri mariner de Monsolís (no confondre amb la població lleidatana de Montsonís). En realitat, el nom prové de l’església de Santa Maria de Mansolí, a uns quatre quilòmetres al nord de Sant Hilari Sacalm. Al costat hi ha el Casal la Saleta on nasqué Xaviera de Saleta, vídua de Pere Nolasc Basa i Girona a qui Isabel II concedí el títol pòstum de marquès. Per influència del castellà, el nom quedaria com a Monsolís, tot i que hi ha qui fins i tot escriu Montsolís. 

Antiga maquinària per llevar les barques. Itinerari per Montgat
Record d’un passat mariner.

Històries de guerres

La torre de Ca l’Alsina és tot el que resta d’una antiga masia. Al segle XVI s’aixecaren a tota la costa torres de defensa com aquesta per tal de vigilar i avisar a temps dels nombrosos atacs pirates. Para atenció al fet que la porta es troba a una certa alçada del terra. Per accedir es col·locava una escala de mà que es podia treure en cas de perill.

Torre de Ca l'Alsina. Itinerari per Montgat
Una història de pirates i corsaris.

Aprofita per anar veient tant les façanes de l’altre costat de la via com els xiringuitos vora el mar.

barraques de fusta. Itinerari per Montgat
Entre decadent i entranyable.

Abans d’arribar a l’estació de Monsolís (ara Montgat Nord) pots veure a mà dreta un búnquer. Dins d’aquestes construccions es col·locaven metralladores per defensar la primera línia de combat des de Portbou fins a Alcanar. Durant la Guerra Civil, el govern republicà distribuí els búnquers per tal de defensar la vía fèrria, fet que tallaria els subministraments provinents d’Europa. Com pots veure, primer van atacar els pirates i després els militars. El cas és fer guerra.

Bùnquer a la platja. Itinerari per Montgat
Estranya relació la de l’art i la guerra.

A la vora de la costa

A mà esquerra hi ha una mansió dalt d’un turó. És Cal Pallejà, però després ens hi acostarem més. Arribaràs fins a un pont de fusta des d’on podràs distingir el Masnou.

Panoràmica de la cosat. Itinerari per Montgat
Albirant El Masnou.

Baixa per la rampa abans del pont, passa per sota de les vies i creua la carretera. Fixa’t en aquesta tanca tan artística a la cantonada. Unes restes de ferralla i mira tu què reeixida ha quedat! Tanmateix, tot el solar ha esdevingut una placeta de ciment i la porta ha quedat en el record.

Reixa feta amb restes de metall. Itinerari per Montgat
Segona vida per a les coses sense ús.

Per acabar, a l’altre costat del carrer tens la Fonda Marina, oberta als anys 30 i actualment renovada. L’edifici es troba situat al peu del Camí Ral, una important via de comunicació on passaven les diligències que, venint de Barcelona, arribaven fins a Perpinyà. Al llarg del camí s’obriren fondes on es podia menjar, descansar i canviar els cavalls.

La Fonda Marina. Itinerari per Montgat
Llums i ombres a la Fonda Marina.

No et perdis la següent part on parlarem de marquesos i pescadors.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Itinerariveure el mapa

Distància: 4 km de recorregut circular.

Dificultat: l’anada és plana. La tornada té un parell de pujades.

Saber més

Què veure a prop

Encara no hi ha comentaris

  1. No vas trobar la mina d’aigua natural que hi ha a peu de mar ?…. Esta a pocs minuts de l’estació direcció a Badalona, on trencan les ones !

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).