Coses i cases de nobles (Montgat part II)

Segona passejada per Montgat (Maresme).

Entrem a l’encantador carrer Marquès de Monsolís, format al segle XIX amb cases de cós que al davant tenien els horts.

Finestra al carrer Marquès de Monsolís.
El passat mariner a la finestra.

Per començar aquesta passejada per Montgat, sortim a la carretera però de seguida entrem al carrer Aurora Bertrana per veure Cal Pallejà, la ‘caseta’ del marquès.

Així que ens anem acostant, veiem un mur de pedra i torres amb merlets. A través de la magnífica porta de ferro forjat podem veure la mansió.

Cal Pallejà. Passejada per Montgat
La residència del marquès.

De fet el que veiem és la reforma efectuada a mitjans del XX en estil neoclàssic.

Isabel II va concedir el títol de marquesa a la vídua d’un governador militar, mort a mitjans del XIX mentre intentava evitar la crema de convents. La filla es casà amb un Pallejà de Montgat. A partir d’aquest moment els descendents també són marquesos.

El nucli antic

Reculem, passem per sota de la carretera i entrem al carrer Riera d’en Font.

Façana de 1928 al carrer Riera d'en Font.
El carrer Riera d’en Font.

La font en sí és ben curiosa. Té un relleu que representa la pesca i el turó amb el túnel. Però em quedo amb la impagable graella de peixos formant la data 1982.

Graella amb l'any 1982 fet amb sardines. Passejada per Montgat
L’any de la sardinada.

Aquí comença el carrer de l’Església. El nucli original es va formar al segle XVIII amb un petit barri de casetes de pescadors a tocar de la platja.

Balcó blau al carrer de l'Església.
Cases senzilles però amb encant.

Les cases que ara veiem daten del segle XIX, quan es va edificar l’església.

Finestra amb rajoles verdes. Passejada per Montgat
Aneu mirant cada porta, cada finestra. Tot té el seu interés.

La primera capella era dalt del turó de Montgat al segle XV (sospito que aquest turó és com el melic del món). Però entre el túnel i les excavacions no en queda res. A principis del XIX la van construir on ara la veieu. Les obres van durar més de 40 anys!

Capitell de l'església. Passejada per Montgat
Capitell de l’església.

Arribem al carrer del Mar, tonem a veure el túnel i pugem al Camí Ral, en realitat l’N-II. Seguim avall per la vorera fins a trobar les escales que pugen al ja famós turó de Montgat. Són 150 metres de pujada, però paga la pena les vistes.

Panoràmica de la costa. Passejada per Montgat
Espectaculars vistes del litoral fins a Barcelona.

El monument que hi ha al cim commemora la fundació el 1876 de l’Associació Catalana d’Excursions Científiques que més tard va originar el Centre Excursionista de Catalunya.

Placa commemorativa de l'Associació Catalana d’Excursions Científiques.
El turó és petit, però ha sigut un lloc rellevant.

Les Mallorquines

Per continuar aquest itinerari per Montgat, torneu a baixar i continueu per la carretera, fins a trobar l’estació de Montgat, construïda amb el típic maó vist, utilitzat a altres estacions. A dalt té una mena de frontó neoclàssic. Va entrar en funcionament el 1848, amb la línia Barcelona Mataró.

Estació de Montgat.
A l’interior encara es conserven les primeres palanques de canvi.

La plaça del davant rep el nom de Les Mallorquines, barri sorgit arran de la industrialització. Es creu que el nom podria ser degut a dues noies de Ses Illes que vivien aquí i eren de molt bon veure.

El monument que s’aixeca a la plaça porta per nom Mediterrània (l’avinguda del costat també es diu així). És una obra d’Àlvar Suñol, artista nascut en aquest barri. En els relleus veiem al·legories a la mar i a Montgat. A dalt, un bust (la mar) amb unes cintes amb paraules en els idiomes parlats a la ribera de la mar.

Escultura La Mediterrània. Passejada per Montgat
La Mediterrània.

Pel pas inferior tornem a la vora del mar. I aquesta xemeneia? És el que queda de la fàbrica ERT (Explosivos Río Tinto) enderrocada els anys 90. A causa de l’aire irrespirable que emanava, el lloc es coneixia com Montgat dels Fums, tenyint les cases del vermell de la pirita.

Antiga xemeneia industrial. Passejada per Montgat
L’indret ha canviat els fums pels bons aires.

I ja hem tornat al lloc de l’inici, acabant així aquesta passejada per Montgat!

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Itinerariveure el mapa

Distància: 4 km de recorregut circular.

Saber més

Què veure a prop

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).