El mossèn reformador

Sant Esteve de Múnter (Muntanyola, Osona).

Vet aquí un nom que probablement mai heu escoltat: Múnter. No, no es troba a Alemanya. És a Osona, molt a prop de Vic. El lloc en si és un puntet al mapa, amb tres cases disseminades, pertanyent al municipi de Muntanyola (Osona).

Formada per valls i altiplans suaus, Múnter va començar a ser poblada cap al segle X amb el nom de ‘Villa Montari’. Pel que he llegit, el mot ‘Montari’ procediria del cèltic i designaria el conjunt format pel mas i les terres d’una família.

Aquí s’erigí una església dedicada a Sant Esteve i un castell (totalment enrunat), sota la jurisdicció de Bernat de Riera, un ciutadà de Vic. Al segle XIX s’annexionà al terme de Muntanyola (muntanya petita).

Campanar de Sant Esteve de Múnter

L’església va ser reformada diverses vegades. Al segle XVII s’afegí el portal renaixentista que sembla tret d’un castell i encastat aquí.

Llinda del segle XVII amb una inscripció. Sant Esteve de Múnter

De fet, l’absis és l’únic element romànic que resta original.

Però el lloc té un innegable encant, envoltat de camps, boscos i les restes del castell.

El turó amb les restes del castell

La casa del rector

A tocar de l’església de Sant Esteve de Múnter, tenim la Rectoria, un gran mas del segle XVI. Si us fixeu, al portal hi ha un escut on es pot llegir ‘Matavacas’, que era el cognom del mossèn, seguit de ‘RE’ que vol dir que aquest senyor va fer reformes l’any 1568.

Llinda gravada. Sant Esteve de Múnter

I si mireu el dentell de la finestra, veureu que diu ‘Riera Renova 1788’, és a dir, que en aquest any va tornar a ser reformat. No confondre amb Bernat de Riera, propietari del castell al segle XIII.

Finestra de la rectoria.

Com veieu, uns mossèns molt treballadors.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situacióveure el mapa

Saber més

Què veure a prop

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).