Linda de la rectoria de Sant Esteve de Múnter.

El mossèn reformador

Sant Esteve de Múnter (Muntanyola, Osona).

Vet aquí un nom que probablement mai heu escoltat: Múnter. No, no es troba a Alemanya. És a Osona, molt a prop de Vic. El lloc en si és un puntet al mapa, amb tres cases disseminades, pertanyent al municipi de Muntanyola (Osona).

Formada per valls i altiplans suaus, Múnter va començar a ser poblada cap al segle X amb el nom de ‘Villa Montari’. Pel que he llegit, el mot ‘Montari’ procediria del cèltic i designaria el conjunt format pel mas i les terres d’una família.

Aquí s’erigí una església dedicada a Sant Esteve i un castell (totalment enrunat), sota la jurisdicció de Bernat de Riera, un ciutadà de Vic. Al segle XIX s’annexionà al terme de Muntanyola (muntanya petita).

Campanar de Sant Esteve de Múnter

L’església va ser reformada diverses vegades. Al segle XVII s’afegí el portal renaixentista que sembla tret d’un castell i encastat aquí.

Llinda del segle XVII amb una inscripció. Sant Esteve de Múnter

De fet, l’absis és l’únic element romànic que resta original.

Però el lloc té un innegable encant, envoltat de camps, boscos i les restes del castell.

El turó amb les restes del castell

La casa del rector

A tocar de l’església de Sant Esteve de Múnter, tenim la Rectoria, un gran mas del segle XVI. Si us fixeu, al portal hi ha un escut on es pot llegir ‘Matavacas’, que era el cognom del mossèn, seguit de ‘RE’ que vol dir que aquest senyor va fer reformes l’any 1568.

Llinda gravada. Sant Esteve de Múnter

I si mireu el dentell de la finestra, veureu que diu ‘Riera Renova 1788’, és a dir, que en aquest any va tornar a ser reformat. No confondre amb Bernat de Riera, propietari del castell al segle XIII.

Finestra de la rectoria.

Com veieu, uns mossèns molt treballadors.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situacióveure el mapa

Saber més

Què veure a prop