viaducte del carrer Bellesguard.

Desviant el camí

El viaducte del carrer Bellesguard.

Una de les moltes qualitats de Barcelona, és que passaràs mil vegades pel mateix lloc i sempre et sorprendrà amb una nova troballa. La d’avui encara m’ha emocionat més perquè no me l’esperava.

Anava a visitar la torre Bellesguard, una obra de Gaudí que tinc pendent, però just aquest dia no es podia visitar. Així que he girat cua.

En aquest punt de la zona alta, els carrers presenten pendents considerables i el de Bellesguard no és cap excepció. Si mireu el traçat d’aquest carrer al mapa, veureu que aquí fa una corva abans d’arribar a la Ronda de Dalt. Avui he entès per què.

viaducte del carrer Bellesguard. Barcelona

Tot pel castell

L’antic municipi de Sant Gervasi de Cassoles era ja ocupat al segle XII. En aquest punt hi havia una torre de defensa on més tard Martí l’Humà va fer construir una residència d’estiueig, que anomenà Bellesguard. Tenia grans jardins, capella, presó, torres i un mur amb merlets que tancava la finca. Més que una mansió, deuria semblar un castell.

A la seva mort passà de mà en mà i es va anar deteriorant molt, fins que el 1900 la darrera propietària encarregà a Gaudí que hi edifiqués una casa en aquell mateix lloc.

Com que el vell camí de Collserola travessava la finca, la mestressa arribà a un acord amb l’ajuntament per desviar-lo en aquell tram, de manera que les mig enrunades torres medievals quedessin dins el seu terreny.

viaducte del carrer Bellesguard. Barcelona

Per salvar el desnivell, Gaudí va fer un viaducte elevat, sostingut per unes columnes inclinades, pràcticament iguals a les que tantes vegades hem vist al Park Güell.

Però aquí no s’acaba la història. Mentre el 2002 es feien obres per construir uns habitatges van aparèixer restes de la primitiva muralla medieval.

En fi, que no he pogut veure una cosa, però el dia m’ha compensat amb el viaducte del carrer Bellesguard.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: carrer Bellesguard amb Valeta d’Arquer. Barcelona

Saber més

Què veure a prop