Estanys de La Jonquera

Prehistòria i natura a La Jonquera

Itinerari pels estanys de la Jonquera, descobrint una bona mostra de monuments megalítics.

Ja sabreu que a mi, tot el que siguin pedres em fa perdre el cap. I aquesta ruta va d’això, de pedres. Bé millor dit, de grans rocs amb història.

La Serra de l’Albera (Alt Empordà) és plena de testimonis de la prehistòria, però aquest és un tastet agradable, curt, fàcil de fer i a més, que està molt ben indicat.

Alzines reflectides en un estany. Estanys de la Jonquera

Si mireu els plànols de la ruta més avall, veureu un punt on podeu aparcar. És una cruïlla de la GI-601, al mig del no-res. Allà hi ha un plafó informatiu de la ruta.

També li diuen la ruta dels estanys de La Jonquera, però el dia que vam anar eren secs (el que veieu a la foto no és un estany, sinó un gran bassal format per la recent pluja). Es tracta d’una zona humida que normalment a l’estiu s’asseca.

Vegetació de joncs als estanys de La Jonquera

Així mateix, hi ha algun punt on sembla que els indicadors s’hagin tornat bojos i assenyalen cap a una direcció equivocada.

La prehistòria al descobert

Pel camí anireu veient, a part d’un bosc d’alzines que intenta recuperar-se del formidable incendi del 1986, dòlmens i menhirs que, tot i que no són per quedar-se de pedra, val la pena veure.

El mot megalit prové del grec i significa gran pedra. Els més importants són el menhir, que és un monòlit col·locat verticalment, el cromlec, un conjunt de menhirs que formen un cercle i el dolmen, que vol dir taula de pedra.

Aquest tipus de construccions es van començar a donar a casa nostra uns quatre-mil anys abans de la nostra era.

Menhir. Estanys de la Jonquera

Finalment, també hi ha un munt de rocs de grans dimensions, que en principi no són res, però què als nanos els encantarà per jugar a fet i amagar.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Itinerariveure el mapa

Distància: 3,5 km. Itinerari circular

Saber més

Què veure a prop