Lleó de la Font dels nou raigs de Céret.

El lleó marejat

Passejada per les fonts de Ceret (Vallespir).

Malgrat l’embrutem, la malbaratem i la llencem a cabassos per netejar el cotxe, els plats i omplir la banyera, l’aigua és essencial per a la vida al planeta en què vivim.

Totes les cultures han tingut clara la seva importància i per retenir-la han creat embassaments, pous i fonts. D’aquestes us vull parlar avui, concretament de les que podem trobar a Céret.

Fonts de Ceret
Font dels nou raigs.

La que probablement sigui més antiga i de la que menys informació he trobat és la que hi ha darrera l’església.

Fonts de Ceret
Font darrera l’església.

La següent és un homenatge a Picasso. Creada el 2012 per una parella d’artistes ceramistes, ve a ser un compendi de l’univers picassià. Xoca una mica allà al mig, però no deixa de ser interessant.

Fonts de Ceret
Font de Picasso.

Finalment tenim la coneguda com la font dels Nou Raigs, del segle XIV. Anys més tard Ferran II, havent conquerit la zona li va plantufar un lleó al capdamunt que miraba cap a Castella.

Quan aquest territori es va annexionar a França van escriure al sòcol de la font la frase: “Veniu ceretans, el lleó s’ha tornat gall“. I van girar el lleó perquè mirés cap a la Galia. Després van tornar a donar-li la volta per deixar-lo mirant cap a les terres perdudes.

Fonts de Ceret
Font dels nou raigs.

Hi ha moltes més fonts de Ceret, algunes amb noms la mar de poètics com la de l’Amor o la de l’Ocell de les Cireres, però us les deixo a vosaltres perquè les descobriu tot passejant per aquesta bonica vila.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: veure el plànol

Saber més

Què veure a prop