Cementiri de Vilassar de Mar

El cementiri de Vilassar de Mar

Avui et presento el cementiri de Vilassar de Mar (Maresme), un dels llocs que considero més fascinants d’aquesta vila.

En primer lloc, el recinte, com sol passar, es troba als afores de la població, a resultes d’una llei que per raons higienistes – i altres de polítiques que no vénen al cas- obligava a allunyar els cementiris del centre.

Va ser construit el 1822, però l’important creixement de la vila va fer-ne necessàries dues ampliacions vint anys més tard.

Vilassar de Mar
L’entrada.

L’entrada

En primer lloc entrem per la magnífica porta modernista, de la qual parlo en profunditat en un altre article. Aquesta obra va ser projectada per Eduard Ferrés i Puig, nascut en aquesta població i que va ser arquitecte municipal de Mataró.

Ferrés va deixar una bona mostra de la seva professionalitat a nombroses poblacions. Segurament al carrer Pelai de Barcelona has vist l’edifici d’uns antics magatzems, amb una gran bola de vidre. Tristament, la totalitat del projecte mai es va acabar, tancant el perímetre amb un mur encalat.

Tanmateix, el conjunt escultòric va anar a càrrec d’Alfons Juyol i Bach, escultor que durant el modernisme va col·laborar amb importants arquitectes. Per exemple, va realitzar la decoració d’obres com la Casa Amatller o la Casa Lleó Morera de Barcelona.

Cementiri de Vilassar de Mar

Un cop a dins, passem entre una avinguda de nínxols i finalment arribem a un jardí amb xiprers centenaris. Tanmateix, en aquest espai destaquen diversos panteons modernistes, com la tendra escultura d’Enric Clarasó i Daudí , realitzada el 1918.

Aquest escultor modernista va fer amistat amb Ramon Casas i Santiago Rusiñol i va guanyar merescuda fama fent, entre altres, magnífiques escultures funeràries com aquesta.

Per acabar, el cementiri de Vilassar de Mar conté moltes altres obres que cal veure de prop i detingudament.

Vilassar de Mar
Cementiri

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: Avinguda Montevideo. Vilassar de Mar

Saber més

Què veure a prop

Altres cementiris interessants