Aquarel·la del Cementiri de Vilassar de Mar.

De la prehistòria a l’especulació

Primer itinerari per Vilassar de Mar.
Del museu de la Marina al de la Mina Vella.

Poc es podien pensar els habitants de Vilassar de Dalt de finals del segle XV que un dia el lloc on baixaven a pescar esdevindria una població autònoma i molt important, especialment per la seva activitat marinera, tèxtil i de comerç de flors.

Seguidament, us proposo una descoberta per Vilassar de Mar que, tot i haver enterrat part del seu passat sota un aparcament, pot dir que la seva història s’inicia uns quants segles abans.

Al segle XVIII es coneixia la població com Sant Joan de Vilassar i també com a Veïnat de Mar. Malgrat algunes oposicions, el nom es va quedar tal com el coneixeu.

Vilassar de Mar
Museu de la Marina.

Museu de la Marina

Suggereixo començar pel Museu de la Marina per descobrir les petjades de la prehistòria i, especialment, dels romans. És obligat destacar una fita romana de senyalització viària, el mil·liari, dit així perquè es col·locava cada mil passes.

L’edifici és digne de veure, tot i que cinc anys després d’escriure això, l’accés a l’interior roman tancat. Es tracta d’una atípica masia modernista del segle XIX, projectada per Eduard Ferrés per al primer floricultor del poble. També coneguda com La Sénia del Rellotge perquè a la façana en llueix un.

Podeu deixar el vehicle pels voltants de museu i fer la resta a peu. Per circular pel centre de la vila cal ser un conductor experimentat i entendre que les direccions dels carrers no sempre obeeixen a una lògica humana.

Vilassar de Mar
Can Cabot.

Can Cabot

Al costat del museu veureu la masia de Can Cabot, del segle XVIII i remodelada a mitjans del XX quan se li van afegir els esgrafiats.

Tombant la cantonada, veureu als pilars de la barana un seguit de rajoles de llocs típics de la vila.

Vilassar de Mar
Can Cabot.

Aquí mateix ja podeu veure un dels gratacels que formen part d’un conjunt d’habitatges projectats els anys 60 per Carlos Marqués Maristany, batejades amb noms de músics. Cal destacar les decoracions de les parets i l’impressionant mosaic al sostre del porxo del bloc més alt (carrer Pau Casals, 2).

Vilassar de Mar
Carrer Pau Casals 16

El Barato

A continuació, pugeu per la carretera de Cabrils i tres carrers més amunt entreu pel de Lluís Jover. La zona es coneix com el Barato, ja que va néixer als anys 20, en resposta a la manca d’habitatge pels obrers del ram tèxtil. Es tracta de tres carrers batejats amb els noms dels industrials fundadors, amb cases de cós.

Vilassar de Mar
El Barato.

A mig carrer trobareu la seu de la Cooperativa L’Obrera.

El límit era a l’actual avinguda de Montevideo, on 40 anys més tard començaria l’especulació immobiliària amb el bloc de tres plantes que fa cantonada amb Jeroni Marsal.

Societat l'Obrera
Societat L’Obrera.

El cementiri

Seguim amunt fins al cementiri amb la magnífica portalada modernista projectada per Eduard Ferrés.

Aquarel·la del Cementiri de Vilassar de Mar.
Cementiri municipal.

El recinte compta amb interessants mostres d’art funerari.

Vilassar de Mar
Tomba de Jacint Casanovas, obra d’Enric Clarasó (1918)

Museu de la Mina Vella

Per acabar, una curta pista de terra al costat del cementiri us durà al Museu de la Mina Vella , al mas conegut com a Ca l’Eudald. Aquí descobrireu un antic molí hidràulic i entendreu com s’obté, es tracta i canalitza l’aigua potable, tant la del subsòl com la que ve de fóra.

Museu de la Mina Vella
Museu de la Mina Vella.

I aquí finalitzem aquest primer itinerari per Vilassar de Mar. No us perdeu la següent ruta on visitarem una part del centre històric.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Itinerari: veure el plànol

Saber més

Què veure a prop