Esperança eterna

Simbolisme vegetal al cementiri del Poblenou.

Nascut el 1840, Celestí Barallat i Falguera aviat va estar molt vinculat amb la mort. Tenia deu anys i ja havien mort tres dels seus sis germans. Al xicot li interessava la poesia, la natura i l’espiritualitat. Però com que era fill i nebot de notaris, no li va quedar més remei que estudiar Dret. Tanmateix, el seu interès per la naturalesa el dugué a escriure els “Principis de botànica funerària”.

Aquarel·la amb una panoràmica de l'entrada del cementiri de Poblenou.

La seva idea primordia era que el cementiri fos com un jardí, similar a un bosc sagrat. Deia Barallat que en un recinte funerari havia de predominar el verd, color que s’associa amb la regeneració primaveral, excel·lent per simbolitzar la immortalitat de l’ànima. I res més escaient que el xiprer, un arbre que mai perd les fulles (eternitat), amb un verd ni massa estrident ni massa fosc, i que s’enlaira, establint una connexió amb el cel.

Així doncs, en aquest article et parlaré del simbolisme funerari dels elements vegetals, prenent com a mostra el cementiri del Poblenou.

Roses de ferro a la tanca d'un panteó.
Expressió del dolor.

El son etern

Demèter és la deessa de l’agricultura, aquella que vivifica el cicle de la vida i la mort. Era venerada com a la portadora de les estacions. Pel fet d’haver fet coses lletges amb Zeus, nasqué Persèfone. L’oncle de la noia era Hades, déu de l’inframon, on resideixen els morts, vaja. Hades s’enamorà de Persèfone i la raptà. Demèter -la mare- se la passà cercant la filla arreu i descurant la terra que es tornà estèril. Veient-la tan trasbalsada, Júpiter li donà llavors de cascall perquè dormís i deixés de patir.

Detall d'un relleu amb cascalls. Simbolisme vegetal al cementiri del Poblenou
Sepultura Pablo Amell.

Aquesta planta conté alcaloides molt utilitzats en medicina des dels temps dels faraons egipcis. Opi, morfina i codeïna són alguns dels analgèsics que probablement et vindran al cap. Per tant, el cascall és el símbol idoni per a representar el son transitori mentre el difunt espera la resurrecció. De fet, el somni de l’ànima és una creença popular basada la comparació que la Bíblia fa entre el son i la mort. És a dir, és una manera de descriure la mort, ja que el cos d’una persona difunta sembla que està dormint.

Escultura amb roselles i un llibre. Simbolisme vegetal al cementiri del Poblenou
Panteó dels Casabó.

Flor d’un dia

En general les flors representen la brevetat de la vida: floreixen i es marceixen en poc temps. Però també representen la renaixença final, ja que l’any següent tornen a florir. Sense entrar en massa detall, cada flor té el seu particular significat.

Detall de flors gravades a la pedra. Simbolisme vegetal al cementiri del Poblenou
La brevetat de la vida.

La sempreviva, ja ho diu el seu nom, és ideal perquè no es panseix i perpetua la memòria. La violeta indica modèstia i convida a la reflexió del dolor sense tenir la foscor del negre.

Detall d'una escultura sostenint una corona de flors. Simbolisme vegetal al cementiri del Poblenou
Flors d’un dia.

El narcís representa la bellesa i la transformació. La rosa expressa dolor, però com que té espines, no és la més popular. Curiosament, és més indicat plantar un roser als peus de la tomba.

Relleu d'una branca amb roses i espines.
La punxada del dolor.

La sang redemptora

De vegades veuràs, sola o entre altres fruites, una magrana, carregada de simbolisme des de la mitologia grega. Quan Side fugí del seu pare perquè s’havia enamorat d’ella, es va suïcidar. Els déus es compadiren i de la sang vessada van fer brotar un magraner. Més tard, el cristianisme l’utilitzaria com a símbol de la sang de Crist i de la resurrecció.

Fruits als peus d'una estàtua.
Símbol de la resurrecció.

Un calvari

Tot i que amb menys presència, també pots trobar simbologia pròpia de la crucifixió de Crist, record directe de la mort: creus, claus o corones d’espines.

La flor de la passió, com el seu nom indica, és el paradigma que resumeix aquests elements: tres pistils amb la forma de claus, cinc més que són les llagues, una corona d’espines de color violeta i el fruit que conté llavors de color vermell, la sang de Crist. A més, té deu pètals que representen els deixebles que hi havia al peu de la creu. I, si no en tens prou, presa en infusió ajuda a dormir, un altre paral·lelisme de la mort.

Decoració amb flors de la passió. Simbolisme vegetal al cementiri del Poblenou
Tota la passió en una flor.

Immortalitat

Continuem esbrinant el simbolisme vegetal al cementiri del Poblenou. La pinya té connotacions molt diverses. Hi ha qui, per la forma, la relaciona amb la glàndula pineal (d’aquí el nom), responsable entre altres funcions, de regular la son. Són significats més aviat esotèrics i una mica agafats amb pinces, sent improbable que al segle XIX estiguessin per això. També és una imatge maçònica recurrent, però les explicacions són prou complicades i no hi entraré.

Mitològicament parlant, els pinyons eren l’aliment dels immortals, però també un símbol eròtic associat a Dionís. A més, com que no perd la fulla, el pi s’associa amb la immortalitat.

Detall d'una pinya a la tanca metàl·lica d'un panteó. Simbolisme vegetal al cementiri del Poblenou
Aliment immortal.

La victòria

La palmera apareix repetidament a la Bíblia i representa la victòria i el triomf. La paraula grega per a palmera és ‘phoenix‘, que nosaltres utilitzem per a designar allò que reneix de les mateixes cendres. Aquest arbre de vida longeva representa molt bé el sentit de permanència i eternitat. Quan un sant duu una fulla de palma, vol dir que ha triomfat sobre el mal i té la recompensa eterna.

Una palmera plantada al costat d'una tomba. Simbolisme vegetal al cementiri del Poblenou
La palma de la victòria.

L’abraçada de la natura

Al segle V aC vivia a Corint (Grècia) un artista anomenat Cal·límac. Explica la llegenda que un dia observà una planta d’acant que havia crescut sota una tomba i les fulles embolcallaven les ofrenes dipositades al damunt. Aquest fet l’inspirà per crear el capitell corinti, utilitzat i versionat posteriorment. A la Grècia clàssica estava molt escampat el mite que deia que aquesta planta havia brotat del cadàver d’un heroi. Per això era habitual dipositar fulles d’acant als enterraments, ja que simbolitzaven la vida eterna.

Detall de la decoració d'una fulla d'acant. Simbolisme vegetal al cementiri del Poblenou.
L’embolcall de la nova vida.

Glòria al guanyador!

Per la seva forma circular, la corona s’associa amb el sol, font de vida. A l’antiguitat es coronaven els vencedors amb fulles. Es col·locava damunt el cap, és a dir, la part més alta. Qui duia la corona representava que estava en contacte amb el regne celestial, com diverses divinitats que també en duen.

Detall d'una corona floral en una escultura funerària.
Esperant la coronació

Sense oblidar que les flors simbolitzen la brevetat de la vida, dins el cristianisme representa la idea de l’esperança de resurrecció i de la immortalitat aconseguida pel difunt. Segons diu el llibre de l’Apocalipsi 2:10: “sigues fidel fins a la mort i jo et donaré la corona de la vida“.

àngel sostenint una corona de flors. Simbolisme vegetal.
Les flors del vencedor.

In fins aquí aquest breu repàs al simbolisme vegetal al cementiri del Poblenou. Si et tema t’agrada, més avall trobaràs més articles on parlo d’altres símbols als cementiris.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: avinguda d’Icària s/n. Barcelona

Saber més

Què veure a prop

Altres cementiris interessants

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).