Santa Agnès de Malanyanes i Cabrera de Mar

He sortit a estirar les cames, bé les rodes de la moto i he fet aquest itinerari entre Santa Agnès i Cabrera de Mar. Ah, no us he dit? Penseu que les meves rutes moteres són més aviat passejades culturals. No vaig a fer quilòmetres, sinó a descobrir indrets.

Des de Vilassar de Mar he passat per Argentona que conserva un magnífic patrimoni modernista, de quan la nova burgesia barcelonina va triar aquesta vila com a lloc d’estiueig.

Argentona, Maresme, modernisme,
Torre Mercader. Argentona.

A continuació he arribat a Dosrius. El nom ve del s.VIII, ja que la població es troba en la confluència de 2 rieres. Et recomano visitar l’església de Sant Iscle i Santa Victòria amb una interessant portalada gòtica.

Dosrius. Sant Iscle i Santa Victòria
Església de Sant Iscle i Santa Victòria. Dosrius.

Vallès Oriental

Tenia pensat anar a Cardedeu, però a mig camí de la BV-5103 he vist un trencall que no coneixia i cap allà he anat. Una petita carretera porta a una urbanització i acaba a Santa Agnès de Malanyanes (curiós nom propi que ha sofert molts canvis des del segle X).

M’he acostat a l’església. Es té constància de la seva construcció al segle XIV (romànic tardà). És interessant el porxo i algun relleu de la portalada. Està força ben conservada i el lloc sembla un món a part, ja que es troba fóra del nucli urbà.

Església de Santa Agnès de Malanyanes.
Santa Agnès de Malanyanes.

Tornem al Maresme

D’allà he agafat la C-60 i he anat al petit nucli d’Agell, agregat a Cabrera de Mar, on m’he aturat per veure l’ermita, tota blanca immaculada. Està dedicada a Santa Helena, mare de l’emperador Constantí i qui, suposadament, va trobar la creu de Crist.

Ermita de Santa Helena d'Agell. Itinerari entre Santa Agnès i Cabrera de Mar.
Santa Helena d’Agell.

Després he recorregut alguns carrers desconeguts que inesperadament m’han dut a la porta del cementiri (una de les meves debilitats). Era tancat però des de fora es veu perfectament. És gairebé al mig del bosc.

Aquarel·la de l'entrada del cementiri de Cabrera de Mar (Maresme).
Cementiri de Cabrera de Mar.

A l’altre costat del carrer hi ha l’ermita de Sant Sebastià, protector contra la pesta. Aquesta capella, pintada de blanc amb unes finestres semicirculars força peculiars, es troba ja documentada al segle XVI.

5 epidèmies històriques. Capella de Sant Sebastià a Cabrera de Mar.
Capella de Sant Sebastià.

Un cop finalitzat aquest itinerari entre Santa Agnès i Cabrera de Mar, cap a casa a dinar.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Itinerari: veure el plànol

Saber més

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).