Santa Agnès de Malanyanes

Santa Agnès de Malanyanes i Cabrera de Mar

He sortit a estirar les cames, bé les rodes de la moto i he fet aquest Itinerari entre Santa Agnès i Cabrera de Mar. Ah, no us he dit? Penseu que les meves rutes moteres són més aviat passejades culturals. No vaig a fer quilòmetres, sinó a descobrir indrets.

Des de Vilassar de Mar he passat per Argentona i he arribat a Dosrius. El nom ve del s.VIII, ja que la població es troba en la confluència de 2 rieres.

Tenia pensat anar a Cardedeu, però a mig camí de la BV-5103 he vist un trencall que no coneixia i cap allà he anat. Una petita carretera porta a una urbanització i acaba a Santa Agnès de Malanyanes (curiós nom propi que ha sofert molts canvis des del segle X).

M’he acostat a l’església. Es té constància de la seva construcció al segle XIV (romànic tardà). És interessant el porxo i algun relleu de la portalada. Està força ben conservada i el lloc sembla un món a part, ja que es troba fóra del nucli urbà.

Església de Santa Agnès de Malanyanes.
Santa Agnès de Malanyanes.

D’allà he agafat la C-60 i he anat al petit nucli d’Agell, agregat a Cabrera de Mar, on m’he aturat per veure l’ermita, tota blanca immaculada.

Ermita de Santa Helena d'Agell. Itinerari entre Santa Agnès i Cabrera de Mar.
Santa Helena d’Agell.

Després he recorregut alguns carrers desconeguts que inesperadament m’han dut a la porta del cementiri (una de les meves debilitats). Era tancat però des de fora es veu perfectament. És gairebé al mig del bosc.

Cementiri. Itinerari entre Santa Agnès i Cabrera de Mar
Cementiri de Cabrera de Mar.

A l’altre costat del carrer hi ha una altra ermita, també pintada de blanc amb unes finestres semicirculars força peculiars.

Capella de Sant Sebastià. Itinerari entre Santa Agnès i Cabrera de Mar
Capella de Sant Sebastià. Cabrera de Mar.

Un cop finalitzat aquest itinerari entre Santa Agnès i Cabrera de Mar, cap a casa a dinar.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Itinerari: veure el plànol

Saber més