Aquarel·la de l'entrada del cementiri de Cabrera de Mar (Maresme).

Santa Agnès de Malanyanes i Cabrera de Mar

He sortit a estirar les cames, bé les rodes de la moto i he fet aquest itinerari entre Santa Agnès i Cabrera de Mar. Ah, no us he dit? Penseu que les meves rutes moteres són més aviat passejades culturals. No vaig a fer quilòmetres, sinó a descobrir indrets.

Des de Vilassar de Mar he passat per Argentona que conserva un magnífic patrimoni modernista, de quan la nova burgesia barcelonina va triar aquesta vila com a lloc d’estiueig.

Argentona, Maresme, modernisme,
Torre Mercader. Argentona.

A continuació he arribat a Dosrius. El nom ve del s.VIII, ja que la població es troba en la confluència de 2 rieres. Et recomano visitar l’església de Sant Iscle i Santa Victòria amb una interessant portalada gòtica.

Dosrius. Sant Iscle i Santa Victòria
Església de Sant Iscle i Santa Victòria. Dosrius.

Vallès Oriental

Tenia pensat anar a Cardedeu, però a mig camí de la BV-5103 he vist un trencall que no coneixia i cap allà he anat. Una petita carretera porta a una urbanització i acaba a Santa Agnès de Malanyanes (curiós nom propi que ha sofert molts canvis des del segle X).

M’he acostat a l’església. Es té constància de la seva construcció al segle XIV (romànic tardà). És interessant el porxo i algun relleu de la portalada. Està força ben conservada i el lloc sembla un món a part, ja que es troba fóra del nucli urbà.

Església de Santa Agnès de Malanyanes.
Santa Agnès de Malanyanes.

Tornem al Maresme

D’allà he agafat la C-60 i he anat al petit nucli d’Agell, agregat a Cabrera de Mar, on m’he aturat per veure l’ermita, tota blanca immaculada. Està dedicada a Santa Helena, mare de l’emperador Constantí i qui, suposadament, va trobar la creu de Crist.

Ermita de Santa Helena d'Agell. Itinerari entre Santa Agnès i Cabrera de Mar.
Santa Helena d’Agell.

Després he recorregut alguns carrers desconeguts que inesperadament m’han dut a la porta del cementiri (una de les meves debilitats). Era tancat però des de fora es veu perfectament. És gairebé al mig del bosc.

Aquarel·la de l'entrada del cementiri de Cabrera de Mar (Maresme).
Cementiri de Cabrera de Mar.

A l’altre costat del carrer hi ha l’ermita de Sant Sebastià, protector contra la pesta. Aquesta capella, pintada de blanc amb unes finestres semicirculars força peculiars, es troba ja documentada al segle XVI.

5 epidèmies històriques. Capella de Sant Sebastià a Cabrera de Mar.
Capella de Sant Sebastià.

Un cop finalitzat aquest itinerari entre Santa Agnès i Cabrera de Mar, cap a casa a dinar.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Itinerari: veure el plànol

Saber més