Ferradures a la porta de l'església d'Arenys de Munt.

Les ferradures de l’església d’Arenys de Munt

Normalment les portes de les esglésies estan reforçades amb ferro forjat d’una forma més o menys artística. Però l’església d’Arenys de Munt (Maresme) m’ha sorprès perquè està tota recoberta de ferradures.

Per una banda pot ser degut a la llegenda que diu que són el testimoni del pas de Sant Martí per la vil·la.

Altres estudis afirmen que es tracta d’exvots col·locats allà perquè el sant protegeixi el bestiar.

Detall de les ferradures clavades a la porta de l’església de Sant Martí d’Arenys de Munt.
Església de Sant Martí. Arenys de Munt.

La capa del soldat

Martí era un oficial de l’exèrcit romà que va néixer al segle IV a l’actual Hongria. En un dels molts viatges que va fer, es convertí al cristianisme, deixà l’exèrcit i fundà un monestir. Es va fer molt popular i va ser elegit bisbe pels habitants de Tours. S’explica que un fred dia d’hivern, va compartir la seva capa amb un pobre.

Ferradures a Sant Martí de Mata. Mataró. Excursió. Maresme
Sant Martí de Mata.

Com que era tan viatger i sempre anava damunt un cavall, és el protector d’aquests animals i patró dels forjadors i manyans. Per això trobem ferradures a moltes portes de temples dedicats a aquest sant, tot i que abans havien estat amulets per espantar bruixes. Però l’església va decidir ‘santificar-los’ i s’ho va fer venir bé per relacionar-les amb Sant Martí.

Detall de les ferradures clavades a la porta de l’església de Sant Martí d’Arenys de Munt.
Església de Sant Martí. Arenys de Munt.

Tal com passa a l’església d’Arenys de Munt, aquest curiós costum el trobem en altres esglésies dedicades al mateix sant, com Sant Martí de Campmajor (Pla de l’Estany), Sant Martí de la Mota (també al Pla de l’Estany), Sant Martí de Llémena (Gironès) o Viladrau (Osona).

Sant Martí de Llémena. Vall de Llémena. Gironès
Sant Martí de Llémena.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: plaça de l’Església. Arenys de Munt

Saber més

Què veure a prop