La farmàcia que va recòrrer 500 km

El Museu Cusí de Farmàcia al Masnou (Maresme).

La història de la indústria farmacèutica Alcon es remunta al 1902, quan Joaquim Cusí funda una farmàcia a Figueres equipada amb diverses seccions, així com aparells per a elaborar ‘fòrmules magistrals’, un fet poc usual en aquells temps.

La farmàcia va destacar especialment en productes dermatològics. Al cap de pocs anys, Cusí va ampliar les instal·lacions amb uns laboratoris, on produiria pomades oftàlmiques.

Tant bé anava el negoci, que es va desprendre de la farmàcia per continuar amb els laboratoris. Vint anys després d’haver obert la farmàcia, calia trobar un nou emplaçament per seguir creixent.

És així com van construir unes noves instal·lacions en una propietat que els germans Cusí havíen adquirit al Masnou.

Farmàcia benedictina. Museu Cusí de Farmàcia

La farmàcia benedictina

Paral·lelament, el 1921 van adquirir l’antiga farmàcia de l’abadia benedictina de Santa Maria La Real, de Nájera (La Rioja) i la van traslladar al nou edifici del Masnou. A més de restaurar-la, amb el temps van seguir adquirint noves peces, que ara es poden visitar al Museu Cusí de Farmàcia.

Diu la llegenda que, allà pel segle XI un rei de Nàjera (La Rioja) estava de caça i al mig del bosc va trobar una cova on hi havia un altar amb la Verge. Allà mateix va fer construir el monestir de Santa Maria La Real.

Poc temps després, Nàjera es convertí en un punt clau dins el Camí de Sant Jaume, encunyant moneda pròpia. El monestir es va beneficiar també de la situació, convertint-se en seu episcopal i panteó reial. Més tard, el monestir passà a mans dels benedictins qui, durant generacions van dedicar-se al treball i a la oració. I també a l’elaboració de medicaments.

La farmàcia va ser construïda durant el segle XVIII i és d’estil barroc. Només un segle després, el govern expulsa tots els religiosos i s’apropia dels seus béns que aprofita per revendre i obtenir guanys.

Pots ceràmics de medicaments. Museu Cusí de Farmàcia

La col·lecció

Només es pot visitar determinats dies que cal esbrinar trucant abans. Però us asseguro que val la pena per l’excel·lent conservació del mobiliari, la impressionant col·lecció de pots de medicaments i la biblioteca amb més de 10.000 volums.

Entre les peces exposades, destaquen els recipients de ceràmica per conservar els ingredients, així com els flascons de vidre, també originals de la farmàcia, que contenien diversos medicaments.

A més, les explicacions del guia són molt interessants. Us assabentareu com va anar a parar tan lluny tot això i descobrireu estris estranys com uns motlles per fer supositoris (per cert, una mica grans pel forat per on havien d’entrar…).

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: carrer Camil Fabra, 58. El Masnou

Saber més

Què veure a prop

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).