Església de Sant Sadurní de l'Heura al Baix Empordà.

Sant Sadurní de l’Heura

Uns amics ens han convidat a fer una passejada per Sant Sadurní de l’Heura, un poblet que, des del 1973 forma part del municipi de Cruïlles i Monells (Baix Empordà).

Antigament, aquest nucli rebia el nom de Sant Sadurni de Saldet -o Salzet-. Sadurní -o Serni- va ser un bisbe que vivia a Tolosa -França- al segle II. Per negar-se a sacrificar un brau a les divinitats paganes, el lligaren al mateix animal qui l’arrossegà pels carrers fins a morir.

L’església actual és del segle XVIII, però el campanar vell es creu que va ser una de les torres de defensa del castell del segle XI, del qual només ha restat el record.

Rellotge del campanar nou. Sant Sadurní de l'Heura
Rellotge del campanar nou.

Els paisatges que envolten la vila són boscos i camps de conreu, ideals per fer excursions, com la que us proposo fins a Monells, molt fàcil, agradable i sense pèrdua.

En primer lloc, prenem el carrer del Portal i uns metres més endavant passarem per davant d’una hípica. A continuació, en arribar a una cruïlla de quatre camins, cal seguir a la dreta i no deixar aquesta pista fins arribar a Monells, un altre poblet medieval que és absolutament imprescindible visitar (i quedar-vos a dinar).

Per tornar, prenem el carrer del Portalet, seguim uns metres la carretera asfaltada i tot just després de l’entrada a un mas, girem a la dreta per una pista que ens durà directament al punt d’inici.

Porxada a Monells
Monells.

INFORMACIÓ PRÁCTICA

Itinerari: veure el mapa 

Distància total: 5,5 km. Itinerari circular.

Desnivell: el recorregut és pla i fàcil. Només hi ha uns 50 metres de suau pendent al tram final.

Saber més

Què veure a prop