Sant Sadurní de l’Heura

Uns amics ens han convidat a fer una passejada per Sant Sadurní de l’Heura, un poblet que, des del 1973 forma part del municipi de Cruïlles i Monells (Baix Empordà). Antigament, aquest nucli rebia el nom de Sant Sadurni de Saldet -o Salzet-. L’església actual és del segle XVIII, però el campanar vell es creu que va ser una de les torres de defensa del castell del segle XI, del qual només ha restat el record. He llegit que als arxius parroquials s’esmenta la plaça que hi ha davant de l’església era conegut com a “l’hera del castell” -l’era del castell-. Dedueixo que d’aquí deriva el topònim Heura.

Rellotge del campanar nou. Sant Sadurní de l'Heura
Rellotge del campanar nou.

Un sant arrossegat

La vida de Sadurní de Tolosa fou escrita quatre segles després de la seva suposada mort, així que el narrador la farcí de llegendes i fets poc creïbles. Determinades fonts el situen al segle III predicant per la Gàl·lia, esdevenint el primer bisbe de Tolosa. Enviat pel papa a cristianitzar aquella pecadora terra, l’home aconseguí convertir unes quantes persones i edificà un petit temple on diàriament celebrava missa.

A la vora hi havia un temple pagà i sembla que Sadurní no se n’estava de provocar els sacerdots. Empipats, aquests l’obligaren a fer un sacrifici als déus pagans. Davant la lògica negativa, l’empresonaren i condemnaren a mort. El lligaren a un brau el qual l’arrossegà pels carrers fins que el pobre home va morir. A continuació, dues noies -les puel·les- recolliren el cos i el sebolliren.

Damunt les despulles s’hi edificà més tard una capella. Però el temps tot ho esborra inclòs el record d’aquest indret. Cap al segle IV algú ho retrobà i el culte al màrtir es reactivà. És en aquest moment que les relíquies es traslladaren a una nova basílica i s’escriví la seva -suposada- vida.

Aviat esdevingué un important lloc de pelegrinatge i tant el culte a Sadurní com les seves relíquies s’estengueren per tot el territori gal. Cap al segle X una comunitat de francs s’establí a Pamplona, duent amb ells el culte a aquest sant. Poc després, diverses d’aquestes relíquies arribaren a Ripoll, Vic, Banyoles i Andorra entre altres.

Aquarel·la amb una panoràmica de la població de Sant Sadurní de l'Heura.

Passejada rural

Els paisatges que envolten la vila són boscos i camps de conreu, ideals per fer excursions, com la que et proposo fins a Monells, molt fàcil, agradable i sense pèrdua.

En primer lloc, pren el carrer del Portal i uns metres més endavant passaràs per davant d’una hípica. A continuació, en arribar a una cruïlla de quatre camins, cal seguir a la dreta i no deixar aquesta pista fins arribar a Monells, un altre poblet medieval que és absolutament imprescindible visitar. Per tornar, pren el carrer del Portalet, segueix uns metres la carretera asfaltada. Tot just després de l’entrada a un mas, gira a la dreta per una pista que et durà directament al punt d’inici.

Porxada a Monells
Monells.

INFORMACIÓ PRÁCTICA

Itinerari: veure el mapa 

Distància total: 5,5 km. Itinerari circular.

Desnivell: el recorregut és pla i fàcil. Només hi ha uns 50 metres de suau pendent al tram final.

Saber més

Què veure a prop

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).