Somnis d’infant

De petits, us vau imaginar jugant a descobrir coves inexplorades, lluitar contra essers descomunals, trobar deesses protectores o caminar entre les ruïnes d’antigues ciutats? Doncs així em vaig sentir en visitar el parc O Pasatempo de Betanzos (Galícia).

Cúpula amb escultures al mig del llac. Parc O Pasatempo de Betanzos
Romanticisme ruïnós.

A finals del XIX, un indià que va fer fortuna a Argentina va tornar decidit a posar fi a la misèria i l’analfabetisme al seu poble. Juntament amb el seu germà, els García Naveira van crear escoles, un sanatori, un refugi per a nens i un asil.

Mosaic amb peixos. Parc O Pasatempo de Betanzos
Mosaic a la romana.

Però la seva gran obra va ser aquest parc, una mena d’enciclopèdia a l’aire lliure que ocupava 90.000 metres quadrats.

Monstre de pedra sorgint d'un llac.
Monstre sorgint del llac.

La història amb ciment

Escultures i relleus (de factura més aviat tosca) realitzats amb la que llavors era la innovadora tècnica del ciment, reprodueixen els avenços de l’època.

Dirigible fet de pedra.
Un dirigible de pedra.

Mitjans de transport, mapes, mitologia, animals exòtics, coves amb animals prehistòrics, escuts d’altres països, rellotges amb les hores de tot el món, … A més d’un extens parc botànic amb espècies dels cinc continents.

Árbol genealógico del capital. Parc O Pasatempo de Betanzos
Al parc també es parla d’economia.

L’execució va durar uns deu anys i va ocupar molta gent del poble. Va tenir tanta anomenada que es convertí en una visita imprescindible per a turistes i viatgers dels anys 20.

Lleó de ciment de cinc metres d'alt. Parc O Pasatempo de Betanzos
No ho sembla, però el lleó fa uns 5 metres d’alt.

Però va venir la guerra i amb ella la decadència, fins que va quedar tot tan deteriorat i ocult per la malesa que es va perdre el rastre.

Entrada d'estil àrab. Parc O Pasatempo de Betanzos
És com sentir-se Indiana Jones.

En un intent de recuperar el poc que quedava, l’ajuntament va comprar alguns terrenys i va netejar l’espai, però el parc O Pasatempo necessita una bona injecció de capital.

Relleu amb un bussejador cercant tresors. Parc O Pasatempo de Betanzos
Verne ha estat aquí.

Tot i això, ha estat una impagable experiència passejar entre aquestes restes decadents, on l’evident manca de professionalitat artística de les obres, li confereix un aire oníric i surrealista propi de somnis d’infants.

Rellotges de pedra marcant l'hora de diverses capitals del món. Parc O Pasatempo de Betanzos
Quina hora és?
Relleu representant quatre genets esquarterant un indígena. Parc O Pasatempo de Betanzos
Osteopatia colonial.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: Avda. de Fraga Iribarne, 63. Betanzos (sí, has llegit bé el nom del carrer)

Saber més

Altres articles sobre Galícia

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).