El secretari de Déu

La Font de Sant Mateu de Premià de Dalt.

Un dia Jesús es va acostar a Mateu i li va dir que el seguís. Dit i fet, ell ho deixà tot i va seguir-lo, convertint-se en un deixeble seu. Tenia una activitat que més aviat li generava enemics: recaptava impostos pels romans. Per entendre’ns, era un delegat d’hisenda.

Entendreu perquè és venerat per augmentar les vendes o fer negocis.

Font de Sant Mateu. Premià de Dalt. Ceràmica. Guivernau

Però és més conegut per l’evangeli que porta el seu nom, tot i que sembla que en realitat l’autor va ser un altre.

De la seva vida no és que sapiguem gaire. Diuen que va predicar un munt d’anys a Judea i després va marxar a Etiòpia on va morir martiritzat. Però fan de mal creure uns registres escrits per Eusebi de Cesarea, un bisbe que va viure quatre segles més tard.

A Mateu sovint se’l representa escrivint un gros llibre i un àngel que sembla dictar-li les paraules.

Font de Sant Mateu. Premià de Dalt. Ceràmica. Guivernau

Així és com el trobem a la font de Sant Mateu de Premià de Dalt (Maresme). La font és en un indret idíl·lic, si eviteu anar un diumenge, ja que és lloc de pas d’excursionistes, ciclistes, motoristes i genets.

Fixeu-vos amb el malmès mosaic. A la part superior, veiem uns núvols que semblen coliflors. Aquest detall que he comentat altres vegades, ens dóna la pista per saber l’autor.

Detall de núvol pintat per Guivernau.

Però si dubteu, a la part inferior hi ha la seva signatura: J. Guivernau.

Premià de Dalt. Signatura de Guivernau

Un ceramista com els d’abans

Joan Baptista Guivernau va ser un ceramista que va recuperar el mètode tradicional de treballar aquesta tècnica. Al llarg dels anys 50 del segle XX li van encarregar un munt de plafons ceràmics amb motius d’oficis i de sants, que segueixen l’estil de les rajoles medievals. Sense anar més lluny, a Premià de Dalt en trobem algunes.

La palmera podria fer referència al fet que el sant va anar a Etiòpia a predicar. I com que va haver de creuar la mar Mediterrània, potser per això hi ha una mena de llac. La petita església no sé dir si correspon a una real.

Detall del plafó ceràmic de la font. Premià de Dalt. Guivernau

Potser per donar-li més seriositat, el nom del sant el trobem en llatí. Sembla que no va calcular l’espai, ja que la S final, una mica més i no li cap.

Font de Sant Mateu. Premià de Dalt. Ceràmica. Guivernau

Per acabar, els goigs a Sant Mateu, que podeu veure al museu de Premià de Dalt, comencen dient (textualment):

“Secretari sou de Deu
Evangelista Sagrát
siau lo nostre advocát
Vos Gloriós Sant Matheu”

Ja ho sabeu.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: veure el mapa

Saber més

Què veure a prop

Altres ceramistes

Altres articles sobre Guivernau

2 comentaris

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).