Interior de Can Trincheria a Olot.

Fer (bona) vida a casa

Visita a Can Trincheria a Olot.

Quan al segle XVII Prats de Molló va passar a formar part del regne francès, Josep de Trincheria no ho va acceptar i va lluitar per recuperar la independència.

Però va haver de marxar cap a Olot on s’establí amb la seva família. Va adquirir una casa al centre de la vila, que durant anys i anys es va anar decorant amb pintures i mobles de diversos estils i que ara coneixem com Can Trincheria.

Làmpada de llàgrimes. Olot. Garrotxa

En primer lloc l’exterior no dóna cap pista del que trobareu dins. Tot i que ja sé que no serà del vostre gust, cal fer la visita per descobrir com vivia una família benestant en aquells temps. Dormitoris foscos, sales plenes de murals, cortinatges, mobles i una recarregada decoració barroca.

Secreter daurat. Olot. Garrotxa

Joan Carles Panyó va ser l’encarregat de la decoració d’algunes de les estances de Can Trincheria. Nascut a mitjans del segle XVIII, aquest artista mataroní, va ser el creador de l’Escola de Dibuix d’Olot. És poc conegut tot i la seva prolífica i destacable obra, dins el neoclassicisme català.

Medallons pintats amb sanefes i garlandes. Can Trincheria. Olot. Garrotxa

Sense un ordre massa clar, es barregen escenes mitològiques, com el colós de Rodes, batalles navals, caceres o vistes bucòliques de jardins.

Medalló pintat amb el colós de Rodes. Can Trincheria. Olot. Garrotxa

Als extraordinaris llits policromats van dormir personatges com el general Martínez Campos, capità general de Catalunya que lluità contra les tropes carlistes.

Decoració del dormitori de Can Trincheria. Olot. Garrotxa

Seguidament, l’alcova del Bisbe, tot i lluir algunes pintures poc adients, era el lloc reservat per allotjar el clero.

Amb una notable llar de foc i un banc de fusta, la sala de l’Escó devia ser la més acollidora a l’hivern.

Rajoles amb el motiu de rosa dels vents. Olot. Garrotxa

Subjecte a un plafó de ferro colat amb una escena que podria ser el naixement, una anella servia per sostenir algun recipient damunt el foc.

Relleu del naixement a la llar de foc de Can Trincheria. Olot. Garrotxa

El pessebre

Resulta especialment destacable el pessebre que ocupa les parets de la cambra de jocs. Amb l’ajuda d’un servent, el va muntar un dels fills de la família, que va quedar minusvàlid.

Angelets al pessebre de Can Trincheria. Olot. Garrotxa

Algunes figures van ser realitzades per Ramon Amadeu, escultor nascut a Barcelona al segle XVIII i que es refugià a Olot fugint dels francesos.

Detall del pessebre de Can Trincheria. Olot. Garrotxa

El costum d’instal·lar pessebres a les cases particulars neix al segle XVIII i es manté en un aparador tot l’any. En aquest cas, a més dels elements propis de la Nativitat, podem veure també d’altres com la passió de Crist i de més costumistes.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: carrer Sant Esteve, 29. Olot

Saber més

Què veure a prop