Fer (bona) vida a casa

Visita a Can Trincheria a Olot.

Quan al segle XVII Prats de Molló va passar a formar part del regne francès, Josep de Trincheria no ho va acceptar i va lluitar per recuperar la independència.

Però va haver de marxar cap a Olot on s’establí amb la seva família. Va adquirir una casa al centre de la vila, que durant anys i anys es va anar decorant amb pintures i mobles de diversos estils i que ara coneixem com Can Trincheria.

Làmpada de llàgrimes. Olot. Garrotxa

En primer lloc l’exterior no dóna cap pista del que trobareu dins. Tot i que ja sé que no serà del vostre gust, cal fer la visita per descobrir com vivia una família benestant en aquells temps. Dormitoris foscos, sales plenes de murals, cortinatges, mobles i una recarregada decoració barroca.

Secreter daurat. Olot. Garrotxa

Joan Carles Panyó va ser l’encarregat de la decoració d’algunes de les estances de Can Trincheria. Nascut a mitjans del segle XVIII, aquest artista mataroní, va ser el creador de l’Escola de Dibuix d’Olot. És poc conegut tot i la seva prolífica i destacable obra, dins el neoclassicisme català.

Medallons pintats amb sanefes i garlandes. Can Trincheria. Olot. Garrotxa

Sense un ordre massa clar, es barregen escenes mitològiques, com el colós de Rodes, batalles navals, caceres o vistes bucòliques de jardins.

Medalló pintat amb el colós de Rodes. Can Trincheria. Olot. Garrotxa

Als extraordinaris llits policromats van dormir personatges com el general Martínez Campos, capità general de Catalunya que lluità contra les tropes carlistes.

Decoració del dormitori de Can Trincheria. Olot. Garrotxa

Seguidament, l’alcova del Bisbe, tot i lluir algunes pintures poc adients, era el lloc reservat per allotjar el clero.

Amb una notable llar de foc i un banc de fusta, la sala de l’Escó devia ser la més acollidora a l’hivern.

Rajoles amb el motiu de rosa dels vents. Olot. Garrotxa

Subjecte a un plafó de ferro colat amb una escena que podria ser el naixement, una anella servia per sostenir algun recipient damunt el foc.

Relleu del naixement a la llar de foc de Can Trincheria. Olot. Garrotxa

El pessebre

Resulta especialment destacable el pessebre que ocupa les parets de la cambra de jocs. Amb l’ajuda d’un servent, el va muntar un dels fills de la família, que va quedar minusvàlid.

Angelets al pessebre de Can Trincheria. Olot. Garrotxa

Algunes figures van ser realitzades per Ramon Amadeu, escultor nascut a Barcelona al segle XVIII i que es refugià a Olot fugint dels francesos.

Detall del pessebre de Can Trincheria. Olot. Garrotxa

El costum d’instal·lar pessebres a les cases particulars neix al segle XVIII i es manté en un aparador tot l’any. En aquest cas, a més dels elements propis de la Nativitat, podem veure també d’altres com la passió de Crist i de més costumistes.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: carrer Sant Esteve, 29. Olot

Saber més

Què veure a prop

Encara no hi ha comentaris

  1. És un gust anar descobrint nous llocs gràcies als apunts que fas. Molts cops sorprèn haver passat a tocar i no haver sigut conscient del que s’amagaven darrera d’unes parets. Aquesta casa es pot visitar normalment o cal demanar hora amb antelació?

    • Moltes gràcies!

      És cert, hi ha llocs que semblen esperar pacientment a que els descobrim. He estat desenes de vegades a Olot i mai havia reparat en aquesta casa.

      La visita és gratuïta i es pot fer cada dia, matí i tarda i diumenges fins a les 14 h.

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).