Art a la sabateria

Rètol esgrafiat de Josep Ponsati per a una sabateria de Banyoles.

Hi ha vegades que em sento com si hagués descobert la tomba d’un faraó desconegut o el tresor d’un vaixell pirata. Perquè, encara que ningú t’ho digui, saps quan has fet una gran troballa que ha passat desapercebuda.

Detall del rètol esgrafiat de Josep Ponsati

Generacions de sabaters

Al carrer Mercadal de Banyoles hi ha una sabateria com moltes altres. Però si t’hi fixes amb el rètol, sabràs al moment que allò és obra d’un artista que sap què es fa. La primera vegada que el vaig fotografiar, el comerç duia el nom de Freixa i la data 1818. El 2023 vaig fer una segona visita i, tot i que respectant l’esgrafiat, sembla que ha canviat de propietari i ara és Roig i la data 1869.

Tal com es comenta a la pàgina de la botiga, a principi del segle XIX el sabater Benet Freixa obrí un petit taller a Banyoles. El negoci el continuaren les diverses generacions, fins que el 1940 comencen a dissenyar els seus propis calçats, esdevenint una sabateria de referència a la contrada. Després de set generacions, el 2021 es jubila el darrer Freixa i la botiga l’adquireix la sabateria empordanesa Roig Urban Comfort.

Rètol esgrafiat de Josep Ponsati per a una sabateria de Banyoles

Artista polifacètic

El fris és una obra creada per Josep Ponsatí el 1966. Amb prop de sis metres de llarg, està feta amb la tècnica de l’esgrafiat. Jugant amb els nombres de les talles del calçat, així com amb la tipografia, crea un senzill però elegant motiu amb el contrast de d’un color clar de fons i un altre de fosc amb què dibuixa el elements.

Pots veure referents als estris de sabater i un divertit joc visual amb la paraula ‘calzados‘ on, de vegades substitueix el ‘dos’ per un 2 o per dues SS.

Signatura de Ponsatí amb l'any 1966

Ponsatí va néixer a Banyoles el 1947 i, després d’estudiar a l’estranger, es va decantar pel conceptualisme, una tendència artística que va portar als artistes a buscar nous llenguatges visuals. Cap als anys setanta, va experimentar amb objectes inflables de grans dimensions, que li han valgut un gran reconeixement internacional. Tenint amb compte la complexitat, aquestes gran estructures efímeres, pots deduir que al darrere hi havia un calculat estudi.

Així doncs, aquí tens aquest rètol esgrafiat de Josep Ponsati, una obra pràcticament ignorada pels vianants.

Detall de l'esgrafiat de la sabateria Freixa

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: carrer del Mercadal, 7. Banyoles

Saber més

Què veure a prop

Encara no hi ha comentaris

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).