Balcons de la Casa Vidal de Sant Andreu de Palomar.

L’ombra de Gaudí és allargada

La Casa Vidal de Sant Andreu de Palomar.

Al segle XVIII, aproximadament dins l’espai comprès entre la Gran Via de les Corts Catalanes i l’estació del Nord de Barcelona, Felip V va fer construir una gran fortalesa per mantenir la ciutat sota control.

Actualment només queda el nom: Fort Pienc. Més o menys un segle més tard, en aquest lloc hi havia una farinera, de la qual Francesc Guardiola Jubany era copropietari, juntament amb el seu oncle.

Mosaic fet de trencadís sota els balcons de la Casa Vidal. Sant Andreu de Palomar. Barcelona

En Francesc va heretar uns terrenys al carrer Gran de Sant Andreu de Palomar -quan encara era un municipi independent- i s’hi va fer construir casa seva, en una destacada cantonada.

El projecte el realitzà -que no signà- Francesc Berenguer Mestres, deixeble de Gaudí, a qui donà un cop de mà amb Palau Güell, la Colònia Güell, la Sagrada Família o el Parc Güell. Entendràs que estava familiaritzat amb les formes modernistes del seu mestre.

Esgrafiat en un balcó de la Casa Vidal. Sant Andreu de Palomar. Barcelona

Així que el resultat és un edifici on es barregen el trencadís, el ferro forjat i els esgrafiats. Els detalls i les formes sinuoses dels balcons trenquen una mica la simetria que va caracteritzar les seves construccions. Ara es coneix per Casa Vidal o d’en Guardiola.

Actualment, als baixos de la Casa Vidal de Sant Andreu de Palomar encara trobem -remodelat- l’històric bar Versalles on, des del 1915, policies i rojos, polítics i intel·lectuals feien un cafè en aparent cordialitat.

El popular local, que durant tota la nit servia menjars, també organitzava banquets i servia menjar a domicili.

Casa Vidal. Sant Andreu de Palomar. Barcelona
Fotografia: Xavier Serrano.

Pel que m’ha semblat deduir, Francesc Berenguer sembla que devia estar fluix de creativitat. El trencadís dels balcons és exactament el mateix que deu anys abans havia aplicat a la casa Francesc Cama, al barri de Gràcia.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: carrer Gran de Sant Andreu, 255. Barcelona

Saber més

Què veure a prop