Casa Vidal. Sant Andreu de Palomar. Barcelona

L’ombra de Gaudí és allargada

Al segle XVIII, aproximadament dins l’espai comprès entre la Gran Via de les Corts Catalanes i l’estació del Nord de Barcelona, Felip V va fer construir una gran fortalesa per mantenir la ciutat sota control.

Actualment només queda el nom: Fort Pienc. Més o menys un segle més tard, en aquest lloc hi havia una farinera, de la qual Francesc Guardiola Jubany era copropietari, juntament amb el seu oncle.

Casa Vidal. Sant Andreu de Palomar. Barcelona

En Francesc va heretar uns terrenys al carrer Gran de Sant Andreu de Palomar -quan encara era un municipi independent- i s’hi va fer construir casa seva, en una destacada cantonada.

El projecte el realitzà -que no signà- Francesc Berenguer Mestres, deixeble de Gaudí, a qui donà un cop de mà amb Palau Güell, la Colònia Güell, la Sagrada Família o el Parc Güell. Entendreu que estava familiaritzat amb les formes modernistes del seu mestre.

Casa Vidal. Sant Andreu de Palomar. Barcelona

Així que el resultat és un edifici on es barregen el trencadís, el ferro forjat i els esgrafiats. Els detalls i les formes sinuoses dels balcons trenquen una mica la simetria que va caracteritzar les seves construccions. Ara es coneix per Casa Vidal o d’en Guardiola.

Als baixos, encara trobem -remodelat- l’històric bar Versalles on, des del 1915, policies i rojos, polítics i intel·lectuals feien un cafè en aparent cordialitat.

Casa Vidal. Sant Andreu de Palomar. Barcelona

Fotografia: Xavier Serrano.

INFORMACIÓ PRÀCTICA: