Mosaics de la Casa Pratginestós a Llinars del Vallès.

Trencaclosques de trencadís

Us agrada el que Gaudí o Jujol feien amb les rajoles trencades? Us apassiona fer trencaclosques de 1.500 peces? Doncs, oblideu tot el que heu vist fins ara i aneu a Llinars del Vallès a veure la Casa Pratginestós.

Plafó ceràmica amb el dibuix i el nom de la Casa Pratginestós. Llinars del Vallès. Vallès Oriental

Us agradarà o no, però el que els propietaris han fet -i continuen fent- durant més 25 anys, no és per prendre-ho a la lleugera.

Mosaic que representa dues gerres amb flors. Llinars del Vallès. Vallès Oriental

Tots els temes

Amb una desbordant imaginació han recobert, podríem dir que en la pràctica totalitat, les façanes i murs amb elaborades mostres de trencadís amb els més variats temes.

Flors, música, fauna, patrimoni del municipi i la comarca, fins i tot la seva família hi és representada! Pura artesania difícil de classificar. Visiteu el blog personal d’aquesta casa per veure amb detall tota la decoració.

Fris decoratiu amb una bucòlica escena a la Casa Pratginestós. Llinars del Vallès. Vallès Oriental

Hi ha qui d’això en diu ‘art brut’, terme encunyat per l’artista francès Jean Dubuffet, per a definir l’art inclassificable creat per persones no vinculades a món artístic, sense formació acadèmica específica.

Decoració floral a la Casa Pratginestós. Llinars del Vallès. Vallès Oriental

Més tard, el crític d’art anglès Roger Cardinal ho rebatejà amb el terme ‘outsider art’ -art marginal-, més aviat dirigit als artistes autodidactes. Per això, els entesos diuen que el que feia Gaudí o Jujol era arquitectura modernista i el que fan d’altres és art marginal.

Detall de la decoració ceràmica de la Casa Pratginestós. Llinars del Vallès. Vallès Oriental

Finalment, a Catalunya tenim altres creadors que podríem incloure dins aquest apartat. Per exemple, Josep Pujiula amb l’insòlit ‘parc de Can Sis Rals’ o les ‘Cabanes d’Argelaguer’. També Isidre Castells amb ‘Catalunya en petit (al barri de Sant Andreu de Barcelona).

Mosaic d'una masia a la Casa Pratginestós. Llinars del Vallès. Vallès Oriental

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: carrer Cervantes, 18. Llinars del Vallès

Saber més

Què veure a prop

Altres exemples d’art insòlit