Detall del jardí conegut com a Catalunya en Petit al barri de Sant Andreu de Palomar.

Art insòlit (2)

Catalunya en Petit (Sant Andreu de Palomar).

Allà pels temps de les garrofes els romans van obrir un grapat de camins que unien les poblacions més importants. Una d’aquestes vies enllaçava Barcelona amb el Vallès i Vic.

Amb els segles, el tram que passava per Sant Andreu de Palomar s’empedrà amb grosses llambordes, esdevenint el carrer Gran de Sant Andreu. Per aquest motiu, fa uns quatre-cents anys, els terrenys de la vora es coneixien com a Camp de l’Empedrat.

Detall del jardí conegut com a Catalunya en Petit al barri de Sant Andreu de Palomar.

De camps a hortets

Un dels masos que conreava els camps era Can Grau. El seu propietari, en Fabrici Grau, en algun moment es devia vendre els terrenys quan Sant Andreu necessitava créixer.

I és per això que aquí trobem el carrer de Grau, que més aviat és un tranquil passatge de casetes que han sobreviscut com ha pogut a l’especulació. Cada habitatge tenia un hort al davant, la majoria dels quals s’ha reconvertit en magatzem o garatge.

Aquest carrer tampoc tindria res d’especial si no fos per un propietari que va decidir convertir el seu hort en una obra d’art.

Detall del jardí conegut com a Catalunya en Petit al barri de Sant Andreu de Palomar.

Parc temàtic

Com sol passar, aquest tipus d’obres comencen quan l’artista es jubila i disposa de temps i salut.

En aquest cas es tracta d’Isidre Castells, nascut a Mollet del Vallès el 1929 i que durant prop de vint anys va anar creant aquest univers tan particular.

Durant la seva difícil vida, va lluitar a la batalla de l’Ebre i posteriorment el tancaren en un camp de concentració. En sortir es va trobar que no tenia família i va marxar a Sant Andreu on es va casar, va trobar feina en una fàbrica i els caps de setmana feia de pintor.

Detall del jardí conegut com a Catalunya en Petit al barri de Sant Andreu de Palomar.

Pura passió

En jubilar-se el 1985 l’Isidre, que no tenia estudis ni formació artística, va començar a donar forma a aquest personal jardí temàtic poblat d’edificis i monuments realitzats amb ciment i recoberts de trencadís, materials que recollia de les runes.

Va començar amb una idealitzada església de Sant Andreu, ja que la va reproduir amb el segon campanar que estava previst, però que mai es va construir.

A partir de postals va anar donant forma a més indrets i símbols del seu barri i de la resta de Catalunya.

Després del traspàs de l’Isidre, el seu fill s’encarrega com pot del manteniment per tal d’evitar que el temps deteriori el recinte. El jardí s’ha convertit en tot fenomen viral i en un indret entranyable de Sant Andreu.

Detall del jardí al barri de Sant Andreu de Palomar (Barcelona).

Sense etiquetes

He parlat diverses vegades sobre habitatges molt personalitzats que no podem classificar amb cap etiqueta, com la Torre Rodona, Can Nasi Paleta, la Casa Pratginestós, o la de Narcís Ribas.

Hi ha qui en diu art brut, alternatiu, marginal o naïf, però jo prefereixo deixar-ho com a insòlit, paraula que defineix allò que resulta extraordinari.

Relleu de la Mare de Déu de l'Adoració realitzada per Isidre Castells a Sant Andreu de Palomar.

Tanmateix, ara no entraré a definir què es considera art insòlit, ja que sobre això m’he despatxat a gust en articles anteriors.

Quan visitis Catalunya en Petit, oblida’t d’etiquetes. Només fixa’t en els infinits petits detalls d’aquest evocador racó, on l’Isidre va deixar la seva ànima.

Detall del jardí conegut com a Catalunya en Petit al barri de Sant Andreu de Palomar.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: carrer Grau, 41. Sant Andreu de Palomar

Saber més

Què veure a prop

Altres exemples d’art insòlit