Art insòlit (2)

Catalunya en Petit (Sant Andreu de Palomar).

Allà pels temps de les garrofes els romans van obrir un grapat de camins que unien les poblacions més importants. Una d’aquestes vies enllaçava Barcelona amb el Vallès i Vic.

Amb els segles, el tram que passava per Sant Andreu de Palomar s’empedrà amb grosses llambordes, esdevenint el carrer Gran de Sant Andreu. Per aquest motiu, fa uns quatre-cents anys, els terrenys de la vora es coneixien com a Camp de l’Empedrat.

Detall del jardí conegut com a Catalunya en Petit al barri de Sant Andreu de Palomar.

De camps a hortets

Un dels masos que conreava els camps era Can Grau. El seu propietari, en Fabrici Grau, en algun moment es devia vendre els terrenys quan Sant Andreu necessitava créixer.

I és per això que aquí trobem el carrer de Grau, que més aviat és un tranquil passatge de casetes que han sobreviscut com han pogut a l’especulació. Cada habitatge tenia un hort al davant, la majoria dels quals s’ha reconvertit en magatzem o garatge.

Aquest carrer tampoc tindria res d’especial si no fos per un propietari que va decidir convertir el seu hort en una obra d’art.

Detall del jardí conegut com a Catalunya en Petit al barri de Sant Andreu de Palomar.

Parc temàtic

Com sol passar, aquest tipus d’obres comencen quan l’artista es jubila i disposa de temps i salut. En aquest cas es tracta d’Isidre Castells, nascut a Mollet del Vallès el 1929 i que durant prop de vint anys va anar creant aquest univers tan particular.

Durant la seva difícil vida, va lluitar a la batalla de l’Ebre i posteriorment el tancaren en un camp de concentració. En sortir s’adonà que no tenia família i va marxar a Sant Andreu on es va casar, va trobar feina en una fàbrica i els caps de setmana feia de pintor.

Detall del jardí conegut com a Catalunya en Petit al barri de Sant Andreu de Palomar.

Pura passió

En jubilar-se el 1985 l’Isidre, que no tenia estudis ni formació artística, començà a donar forma a aquest personal jardí temàtic poblat d’edificis i monuments realitzats amb ciment i recoberts de trencadís, materials que recollia de les runes.

La primera obra fou una idealitzada església de Sant Andreu, ja que la va reproduir amb el segon campanar que estava previst, però que mai es va construir. A partir de postals anà donant forma a més indrets i símbols del seu barri així com de la resta de Catalunya.

Després del traspàs de l’Isidre, el seu fill s’encarrega com pot del manteniment per tal d’evitar que el temps deteriori el recinte. El jardí s’ha convertit en tot fenomen viral i en un indret entranyable de Sant Andreu.

Detall del jardí al barri de Sant Andreu de Palomar (Barcelona).

Sense etiquetes

He parlat diverses vegades sobre habitatges molt personalitzats que no podem classificar amb cap etiqueta, com la Torre Rodona, Can Nasi Paleta, la Casa Pratginestós, o la de Narcís Ribas. Hi ha qui en diu art brut, alternatiu, marginal o naïf, però jo prefereixo deixar-ho com a insòlit, paraula que defineix allò que resulta extraordinari.

Relleu de la Mare de Déu de l'Adoració realitzada per Isidre Castells a Sant Andreu de Palomar.

Tanmateix, ara no entraré a definir què es considera art insòlit, ja que sobre això m’he despatxat a gust en articles anteriors. Això no obstant, quan visitis Catalunya en Petit, oblida’t d’etiquetes. Només fixa’t en els infinits petits detalls d’aquest evocador racó, on l’Isidre va deixar la seva ànima.

Detall del jardí conegut com a Catalunya en Petit al barri de Sant Andreu de Palomar.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: carrer Grau, 41. Sant Andreu de Palomar

Saber més

Què veure a prop

Altres exemples d’art insòlit

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).