hexapètala, roseta, símbol, dentell, gràfic

Els sis pètals

Fa tant de temps que mareja de pensar-ho, que els pobladors assiris van dibuixar formes solars, suposadament amb finalitats protectores. Moltes d’elles encara ara les podem veure fàcilment i confondre amb elements decoratius.

Abans que els nous corrents místics inspirats en religions orientals s’apropiessin del que anomenen la ‘flor de la vida’, els nostres avantpassats les esculpien a les llindes de portes i finestres per protegir les llars dels mals esperits.

Escut, llinda, hexapètala, inscripció, dentell, símbol, Centelles

Carrer Sant Joan, 11. Centelles (Osona).

Encara que us sembli una flor dibuixada a base de cercles fets amb compàs (1 i 2), el significat d’aquest símbol d’aspecte vegetal està més aviat relacionat amb la llum dels astres, principalment el sol.

De vegades el trobem inscrit dins un cercle i d’altres sense. Fins i tot hi ha exemples amb un contorn ondulat com si, formant part d’un conjunt de més estrelles, s’hagués deixat només una (3).

hexapètala, roseta, símbol, dentell, gràfic

Els romans, molt espavilats ells, van assimilar ritus i creences ancestrals com aquesta i les van escampar arreu, en especial a les esteles funeràries. Els cristians, uns artistes pel que fa a la fagocitosi cultural, van pensar que a un símbol pagà calia donar-li un significat més adient.

El fet de tenir sis ‘fulles’ -hexapètala- potser servia per recordar els sis dies de la creació del món. Aquest nombre és poc freqüent a les Escriptures i sovint es relaciona amb la imperfecció humana i es vincula amb els enemics de Déu.

Espantabruixes. Madremanya. Gironès

Madremanya (Gironès).

Després van incorporar el crismó, amb una estructura similar amb tres eixos creuats. Es tracta d’una representació gràfica del nom de Crist en grec -també adaptada del paganisme-.

Però l’hexapètal cal veure’l com un símbol en moviment rotatori infinit, amb tota la filosofia que li voleu donar, que segur que serà certa -i també enrevessada-. Penseu que aquesta forma va evolucionar formant les rosasses de les esglésies romàniques i gòtiques.

El Pla de Santa Maria. Alt Camp

El Pla de Santa Maria (Alt Camp).

Potser és a partir del segle VII quan es perd el significat transcendental i culte de la rosa de sis pètals i passa a ser un símbol pagà protector als àmbits rurals, heretat dels celtes.

INFORMACIÓ PRÀCTICA