hexapètala, roseta, símbol, dentell, gràfic

Els sis pètals

L’origen de la flor de sis pètals o hexapètal a les llindes.

Fa tant de temps que mareja de pensar-ho, que els pobladors assiris van dibuixar formes solars, suposadament amb finalitats protectores. Moltes d’elles encara ara les podem veure fàcilment i confondre amb elements decoratius.

Abans que els nous corrents místics inspirats en religions orientals s’apropiessin del que anomenen la ‘flor de la vida’, els nostres avantpassats les esculpien a les llindes de portes i finestres per protegir les llars dels mals esperits.

Origen de la flor de sis pètals o hexapètal. Escut al carrer Sant Joan de Centelles.
Carrer Sant Joan, 11. Centelles (Osona).

Moltes versions

Encara que us sembli una flor dibuixada a base de cercles fets amb compàs (1 i 2), el significat d’aquest símbol d’aspecte vegetal està més aviat relacionat amb la llum dels astres, principalment el sol.

De vegades el trobem inscrit dins un cercle i d’altres sense. Fins i tot hi ha exemples amb un contorn ondulat com si, formant part d’un conjunt de més estrelles, s’hagués deixat només una (3).

Origen de la flor de sis pètals o hexapètal. Gràfic de com es forma aquest símbol.

Reaprofitant símbols

Els romans, molt espavilats ells, van assimilar ritus i creences ancestrals com aquesta i les van escampar arreu, en especial a les esteles funeràries. Els cristians, uns artistes pel que fa a la fagocitosi cultural, van pensar que a un símbol pagà calia donar-li un significat més adient.

El fet de tenir sis ‘fulles’ -hexapètala- potser servia per recordar els sis dies de la creació del món. Aquest nombre és poc freqüent a les Escriptures i sovint es relaciona amb la imperfecció humana i es vincula amb els enemics de Déu.

Llinda de pedra gravada amb una creu. Origen de la flor de sis pètals
Madremanya (Gironès).

I al final, la rosassa

Després van incorporar el crismó, amb una estructura similar amb tres eixos creuats. Es tracta d’una representació gràfica del nom de Crist en grec -també adaptada del paganisme-.

Però l’hexapètal cal veure’l com un símbol en moviment rotatori infinit, amb tota la filosofia que li voleu donar, que segur que serà certa -i també enrevessada-. Penseu que aquesta forma va evolucionar formant les rosasses de les esglésies romàniques i gòtiques.

Origen de la flor de sis pètals. Rosassa de l'església del Pla de Santa Maria (Alt Camp).
El Pla de Santa Maria (Alt Camp).

Potser és a partir del segle VII quan es perd el significat transcendental i culte de la flor de sis pètals i passa a ser un símbol pagà protector als àmbits rurals, heretat dels celtes.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Saber més

Articles relacionats