7 coses que potser no sabies sobre el monograma IHS.
Segurament et resulten familiars les dues C que formen el logotip de Chanel, l’LG dels electrodomèstics, l’IB d’Iberia o la VW de Volkswagen.
1. L’ús de monogrames ve de lluny
La combinació de dues o més lletres reben el nom de monogrames i s’utilitzen des dels temps de l’escalivada. Els més antics daten del segle IV abans de la nostra era i corresponen a monedes gregues.
Per la seva part, els romans van estendre l’SPQR. Així que ja veus que no és cap novetat.
Dit això, ens centrarem en el que probablement és un dels monogrames més estesos: IHS.
2. És un nom escurçat
En primer lloc, si hem de ser primmirats, IHS és més aviat un acrònim, és a dir una abreviatura. En grec, el nom de Jesús comença per les lletres IHΣ, on la lletra H -eta- es llegeix com una E.
Es va començar a utilitzar al segle XII, especialment de la mà del francès Bernat de Claravall, fundador del Cister.
3. Va tenir errors de transcripció
El temps i la confusió de similituds, va canviar la lletra sigma per una S.
Són inacabables les interpretacions que cadascú ha atorgat a aquestes tres lletres i que ara no en parlaré per no avorrir.
4. La creu s’afegí més tard
Antigament les abreviatures s’indicaven amb una ratlleta al damunt. Aquest detall va anar evolucionant fins a configurar una creu.
5. Amb minúscules i mal escrit
Altres versions van optar per escriure-ho amb minúscules gòtiques i aquí el tema encara s’embolica més.
La minúscula de la lletra H és η, però al món llatí es va confondre amb una h, fet que encara provoca més interpretacions de significat. Així doncs, ja portem dues lletres canviades.
Però aquí no s’acaba el tema. El primer pal de l’h es va allargar per tal de convertir-la en una creu. A partir d’aquí, les versions són infinites.
6. Pot tenir complements decoratius
De la mateixa manera que quan vas a comprar un gelat t’ofereixen la possibilitat de complementar-lo amb diversos ‘toppings‘, el monograma IHS el podem trobar amb altres ornaments, com per exemple una corona d’espines, un cercle d’àngels o un sol radiant.
El dominic Vicent Ferrer va popularitzar al segle XIV l’ús del monograma IHS, convidant els oients de les seves prèdiques a col·locar-lo sobre les portes de les cases.
Al segle XV, Ignasi de Loiola va adoptar aquest emblema com a segell personal, afegint una lluna entre dues estrelles, que ningú té clar què signifiquen. Més tard la Companyia de Jesús en va fer una àmplia difusió, col·locant sota les lletres els tres claus de la crucifixió. Cada clau evoca els vots religiosos de pobresa, castedat i obediència
En altres ocasions, el travesser de l’H presenta un petit arc, damunt del qual hi ha la creu. L’arc és una representació del mont Calvari on Crist va ser crucificat.
7. No confondre amb moneda
Per acabar, una de les representacions que resulta més curiosa i interessant és aquella on les lletres s’han superposat. El resultat és similar al símbol del dòlar: una S entrelligada amb els pals de la I i l’H.
Sovint, els extrems inclouen alguna decoració que segons com, fins i tot pot semblar una serp.
Finalment, a Moià hi ha diversos exemples d’aquesta versió a les llindes d’alguns dels portals més antics.
Això és tan sols un breu resum de tot el que s’ha dit sobre el monograma IHS, perquè quan en vegis un, puguis explicar-ho a la teva mare. Si vols ampliar la informació, més avall trobaràs diversos enllaços.
INFORMACIÓ PRÀCTICA
Saber més
- Símbols i gravats, els gliptes de Palafrugell: palatiofrugelli.blogspot.com
- Iconografía Ignaciana, per E. Piriz
- Estudio hermenéutico de los signos en la cristiandad, per A. M. Ledesma (pàgs. 56 i 75)
- IHS: wikiwand.com – centauro996.wordpress.com – criticayopinioncultural.blogspot.com
Flipant. M’he quedat alucinat
És per flipar 😉 Quan comences a estirar del fil, fas descobriments ben curiosos.