Si fa sol, les bruixes tenen por

Amulets per espantar bruixes a Llorà (Vall de Llémena).

Les bruixes, en cas que es pentinin, ho deuen fer amb pintes ben arrodonides per a no punxar-se. Això devien pensar els vilatans de l’Edat Mitjana. Bé, això i moltes altres coses. Perquè, mira tu per on, van esbrinar que aquestes temibles dones, que van vestides de dol, duen un barret i riuen de manera sinistra, eren les responsables de qualsevol desgràcia.

Llinda de porta amb una creu i la data 1799. Amulets per espantar bruixes. Vall de Llémena. Gironès

Es tractés d’una tempesta o una malaltia, segur que al darrere hi havia una bruixa fent de les seves. Així que se les van empescar per allunyar-les. No hi havia prou amb les creus i van crear un seguit d’amulets protectors, que les espantarien de les seves llars … I també de les esglésies!

Amulets per espantar bruixes. Teulada de Sant Pere de Llorà. Vall de Llémena. Gironès

Un poble ben defensat

A Llorà, dins la preciosa Vall de Llémena (Gironès), trobem un bon grapat d’exemples d’aquesta dèria per conjurar l’esperit del mal. Un recurs senzill era collir carlines -cards- la nit de Sant Joan i penjar-les al portal. Aquesta planta recorda el sol, que amb la seva llum fa fóra les tenebres i per tant, les bruixes.

Amb diverses plantes -naturalment collides per Sant Joan- es creaven petites creus que s’enganxaven a les portes-. També podien ser creuetes fetes amb un full de palmó beneït el dia de Rams. Allà es quedaven fins que es cremaven a la foguera de Sant Joan de l’any següent.

Un divertit amulet és el panís o blat de moro penjat a la porta. Quan la bruixa arriba a la casa, abans d’entrar ha de comptar tots els granets. Imagineu quina complicació i més si és de nit. Com que s’equivoca, ha de tornar a començar, fins que es desespera i se’n va a una altra casa.

Porta amb una carlina, panís penjat i creus fetes amb fulla de palma. Llorà. Vall de Llémena. Gironès

El símbol solar també el trobem en altres llocs que calia preservar de les males influències. A pocs metres de l’església hi ha una era circular, forma ja de per si reveladora. A l’entrada, quatre rajoles formen un sol a terra, no fos cas que es fes malbé la collita.

Forma solar al terra de l'era de Llorà. Vall de Llémena. Gironès

La punxa espanta la bruixa

Seguim descobrint més amulets per espantar bruixes. Les ‘cues de gall’ són un enginy que es col·locava al vèrtex de les teulades. La similitud amb la gola d’un drac que treu una punxeguda llengua entre les dents, va animar aquest univers terrorífic. La de la imatge correspon a una de Folgueroles, però a Llorà també en trobaràs.

Amulets per espantar bruixes: Cua de gall en un sostre de Folgueroles. Osona.

Per protegir les teulades, lloc on les bruixes solien fer rebombori, es decoraven els ràfecs amb una variada simbologia. Normalment es tractava de formes triangulars -conegudes com a dents de llop-, que formaven una mena de serra, que recorden les punxegudes boques dels temibles dracs.

Ràfec decorat amb formes punxegudes. Llorà. Vall de Llémena. Gironès. Amulets per espantar bruixes

Per descomptat, el drac té l’atribut de la vigilància, perquè protegeix tresors i paradisos amagats. Per tant, és lògic entendre que també es considerés el guardià de les portes del temple.

Forrellat amb forma de drac a l'església de Llorà. Vall de Llémena. Gironès. Amulets per espantar bruixes

La paraula drac ve del llatí ‘draco’ que vol dir serp molt grossa. Per això el veuràs moltes vegades amb un cos allargat, com aquí.

Picaporta amb forma de drac a l'església de Llorà. Vall de Llémena. Gironès. Amulets per espantar bruixes

Mirem amunt, i sota el porxo d’entrada també descobrim rajoles pintades, però ara amb forma de rombe, que és una altra figura punxeguda per foragitar mals esperits.

Decoració romboïdal sota el porxo de l'església de Sant Pere de Llorà. Vall de Llémena. Amulets per espantar bruixes

Conjurar tempestes

Al segle XVI, quan es reformà l’església, s’afegí un gran comunidor. Un què? És el nom que rep la torre amb finestres als quatre punts cardinals. També se’n diu conjurador. El capellà se situava al mig del porxo amb els estris i llibres i oficiava un ritual amb invocacions per tal de conjurar o comunir (d’aquí ve comunidor) les tempestes i el mal temps, principal preocupació en indrets rurals.

D’aquestes interessants construccions en trobem a altres llocs, com a Porqueres, La Doma o La Costa del Montseny.

Com veus, les supersticions populars també van entrar a formar part dels rituals eclesiàstics.

Aquarel·la amb una vista de l'església de Sant Pere de Llorà.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situacióveure el mapa

Saber més

Què veure a prop

Articles relacionats

Encara no hi ha comentaris

    • Gràcies! És increïble la quantitat de símbols ‘màgics’ que ens envolten i que no reparem en ells. De fet molts van passar la censura eclesiàstica.

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).