Els ulls al plat

El relleu de Santa Llúcia al carrer del mateix nom a Girona.

Per començar, allà pel segle IV, quan el malvat Dioclecià només feia que produir màrtirs per a l’església, vivia a Sicília la Llúcia, una noia cristiana a qui la mare la volia fer casar amb un pagà -coses de calés-. Però la mare va contraure una malaltia i, per intercessió de Santa Àgata -una altra siciliana-, es curà. Això la va fer reflexionar i decidí deslliurar la filla de casar-se amb tan vil home.

A continuació, el frustrat pretendent la denuncià. El guió que segueix és tan fantasiós com el de la majoria de màrtirs, on la intervenció divina la salvava de cada tortura. Finalment, ella mateixa es tragué els ulls, els posà en un recipient i li envià a l’expromès a veure si callava. El melodrama acaba amb la decapitació de la noia.

Santa Llúcia. Girona. Gironès

Arrecerat sota la muralla

Set segles després dels fets, a Girona es va crear una petita barriada al voltant del monestir de Sant Pere Galligants. Alguns carrers acabaven bruscament, sense sortida, en topar amb el recinte murallat del segle XIV. Encara avui podem comprovar que l’indret sembla estranyament aturat en el temps.

El carrer de Santa Llúcia porta a la parròquia del mateix nom -que encara és privada-. Al cap de poques passes hi ha una petita porta que, tot i l’aparença, no correspon a cap capella i tampoc a una casa. Probablement es tracta de l’antiga entrada a una androna, nom donat als carrerons estrets que tenien per funció separar dues propietats.

Castedat de pedra

Seguidament, fixa’t que damunt la porta hi ha un relleu representant la santa que ens ocupa, agafant amb una mà una copa amb els ulls i amb l’altra, la palma del martiri.

Una inscripció a sota diu: “Si no consentint-jo, em fas violar, la castedat em reportarà doble corona”. Aquestes paraules són atribuïdes a la noia, quan el terrenal procònsol la va fer dur a un prostíbul perquè trenqués el seu vot de mantenir-se pura per a Déu. Tanmateix, casualitat o no, sembla que era en aquest vial on hi havia un prostíbul oficial, ja que al segle XIV, el rei Pere el Cerimoniós va prohibir exercir l’esmentada feina fóra d’aquest carrer.

Santa Llúcia. Girona. Gironès

Una roca amb molta història

Per acabar, aquest relleu de Santa Llúcia està fet amb pedra nummulítica. És una roca calcària que es va formar fa 25 milions d’anys. Si t’acostes i la mires de prop, veuràs que sembla un conglomerat de pedretes. En realitat són les restes dels nummulits, uns organismes unicel·lulars que proliferaren als mars d’aquell periode tan llunyà que les persones enteses anomenen Eocè.

Els nummulits tenien un esquelet extern calcari, que en morir, quedava dipositat al fons marí. Amb el temps i una canya, l’acumulació de grans quantitats d’aquestes restes formà un conglomerat de fòssils que és una de les més importants formacions de roca sedimentària d’origen orgànic. En resum, per la seva duresa i bellesa, és molt apreciada en la construcció.

Detall d'una roca calcària nummulítica a Vilassar de Mar.
Calcària nummulítica a Vilassar de Mar.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: carrer de Santa Llúcia. Girona

Saber més

Què veure a prop

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).