Ocells i bàculs

Avui ens acostem a l’església de Sant Llorenç d’Adri que, tot i trobar-se a la Vall d’Adri, s’ha inclòs dins un paquet i pertany a la Vall de Llémena (Gironès).

Poc clar queda l’origen del mot Adri, que podria haver estat el nom d’algú en èpoques remotes.

Campanar de Sant Llorenç d’Adri, Vall de Llémena, Gironès.

El sant

Llorenç va néixer al segle III a Osca, quan aquesta pertanyia a la província romana Tarraconensis. Va anar a Roma on exercí com a diaca del Papa i administrador dels béns de l’Església. Però durant la persecució dels cristians, el van rostir al foc en una graella i ara és venerat per tots els qui treballen amb foc, com forners, terrissers o vidriers. Com si no en tingués prou de calor, es venera en ple mes d’agost.

Escales per pujar al campanar de Sant Llorenç d’Adri, Vall de Llémena, Gironès

Els capitells

La construcció del temple en si, és similar a d’altres que podem trobar a la vora. Però pararem atenció a la portalada.

Al capitell de la dreta -la nostra esquerra- identifiquem una au, animal amb diferents càrregues simbòliques, segons de quin es tracti. En grec, el mot ocell ve a dir ‘missatge del cel’. És l’únic animal que enllaça el cel i la terra i per tant, alguna cosa divina deuen amagar. Poden representar l’ànima i la immortalitat. Recordem que els àngels es representen amb ales, com els ocells.

Aquarel·la d'un capitell romànic de l'església de Sant Llorenç d'Adri a la Vall de Llémena (Gironès).

A l’altra banda del capitell hi ha dos caps humans i al mig, el cap d’un mussol. Aquesta au, amb una vista que ja m’aniria bé tenir, és solitària, diuen que per observar i meditar. Per la seva nocturnitat es relaciona amb l’inframón. La capacitat de veure en la foscor era una qualitat molt escaient per a qui ja es trobava en una altra esfera i podia veure més enllà de la vida.

Per tant, no és cap bajanada pensar que els caps representen ànimes. El que no sabem és si són salvades o condemnades.

Sant Llorenç d’Adri, Vall de Llémena, Gironès. Capitell amb rostres humans.

L’altre capitell de Sant Llorenç d’Adri és ben diferent. Veiem una figura amb bastó -bàcul, dit amb propietat- i la mà a la panxa. Serà un bisbe amb còlics? Sant Pere agafant una clau que ha desaparegut? El bàcul generalment representa el pastor que vigila el ramat -les ànimes-. També hi ha la teoria que, com que el camí de Sant Jaume passava a la vora, aquest era un lloc on acudien els pelegrins. Qui sap.

Capitell de Sant Llorenç d’Adri, Vall de Llémena, Gironès.

Arbre o bastó?

A l’altra cara del capitell, dues espirals oposades surten d’un pal central. Hi ha qui interpreta que és un bàcul doble, amb dos poms. Pot ser. Però en algun altre lloc he vist una forma similar que representa l’arbre del bé i del mal (el Paradís), amb la serp que s’enfila pel tronc. I si es tracta de la representació d’una columna? Els capitells del monestir navarrès de Leyre presenten formes molt similars.

El simbolisme de l’espiral caldria cercar-lo a la nit dels temps. Pot significar el camí de la vida -com el joc de l’oca-, l’evolució, el sol, energia, moviment … I tot el que vulgueu! D’espirals en trobareu a moltes portes d’esglésies. Com a símbol solar, també tenia una funció màgica per espantar les bruixes.

Però quan veiem dues espirals contraposades, el significat pot canviar. L’espiral esquerra pot representar l’ordre i la dreta el caos. Pot ser un símil de la creu.

El romànic em desespera i m’atreu per igual perquè és ple de misteris que mai sabrem.

Sant Llorenç d’Adri, Vall de Llémena, Gironès. Capitell amb una doble espiral.

La porta

Es troba recoberta amb unes planxes de ferro decorades amb la flor de lis, com la creu de Sant Jaume, fet que reforça la idea de lloc pelegrinatge. Els claus poden recordar la passió de Crist.

Sant Llorenç d’Adri, Vall de Llémena, Gironès. Porta de l'església.

Finalment, el forrellat de Sant Llorenç d’Adri, com és habitual en molts temples, presenta forma de drac, considerat en aquest cas com protector de llocs sagrats.

Apa! Per avui ja en tenim prou de fer hipòtesis.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: carretera d’Adri a Collsacarrera. Adri

Saber més

Què veure a prop

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).