El regal del comte

El Mas Avel·lí a les Franqueses del Vallès.

Diu la llegenda -que no la història- que l’esposa d’un comte que passava per Corró d’Avall, es va posar de part i els habitants del lloc la van atendre. Per agrair la bona disposició, el comte va concedir una ‘carta de franquesa’ al municipi.

És cert que la carta va ser atorgada pel comte de Barcelona Berenguer Ramon I, però els motius devien ser uns altres.

Durant l’Edat Mitjana, aquest document era un privilegi concedit als habitants d’una població, per tal d’afavorir-ne el poblament o evitar-ne l’emigració. Però l’indret aconseguí més tard un altre privilegi.

Façana del Mas Avel·lí a les Franqueses del Vallès, Vallès Oriental, Corró d'Avall

Carrer de Barcelona

Eren aquells uns segles de guerres de mai acabar i la Corona gastava més del que tenia. Què feia? Doncs ‘empenyorar’ poblacions temporalment i, quan podia, les tornava a comprar, això sí, al mateix preu. Però no us ho perdeu, el cost l’havia de pagar la mateixa població. Rocambolesc.

Encara que sembli estrany, les poblacions subjectes a una baronia eren propietats que podien ser comprades, venudes i revenudes. Per evitar-ho, establiren pactes amb poblacions reials per tal de convertir-se en ‘carrers’ de les dites ciutats. Un carrer tan lluny de la ciutat? Doncs sí.

Era aquest un altre privilegi, que s’havia de pagar, és clar, però que beneficiava a totes dues parts. La població compradora obtenia recursos per abastir la capital i els exèrcits i la part comprada adquiria el dret als mateixos privilegis que la població reial. A més, deixaven d’estar sota el govern dels senyors feudals i els seus excessos.

Doncs bé, el 1384, Pere el Cerimoniós atorga a Les Franqueses del Vallès el reconeixement de ‘carrer de Barcelona’. No us penseu que aquest rei era tot bondat per concedir aquests mèrits.

Un rei meticulós

El rei Pere IV d’Aragó rep el sobrenom de Cerimoniós a causa de la meticulositat amb què organitzà i modernitzà el funcionament de l’estat, establint normes i cerimònies. Però es caracteritzà per ser un home cruel, violent i autoritari, que li valgué també el sobrenom de “el del Punyalet”. El que feia era per pur benefici. Clar que així li va anar.

Corró d’Avall és una de les poblacions que formen part del municipi de Les Franqueses del Vallès, a l’escut del qual hi figuren els dos fets que hem comentat: un llibre simbolitzant la concessió de la carta de franquesa i l’escut de Barcelona, pel privilegi de ser ‘carrer’ de la ciutat comtal.

Escut del Mas Avel·lí a les Franqueses del Vallès, Vallès Oriental, Corró d'Avall

Testimoni de temps passats

És aquí on trobem el Mas Avel·lí, actualment reconvertit en residència de la tercera edat. Malgrat l’interès patrimonial, he estat incapaç de trobar cap referent històric.

Entre la porta principal i una notable finestra gòtica, descobrim l’escut de Barcelona, testimoni de quan aquest indret es convertí en ‘carrer de Barcelona’. Dins d’una sanefa mig mutilada per l’escut, trobem unes inscripcions anteriors, amb els monogrames de Jesús, Maria, uns cors i les paraules Josep (amb les lletres superposades) i Vivat, però ja us dic que no en sé res.

Probablement col·locada pel darrer propietari, hi ha una pedra gravada amb el nom Manso Avelina i l’any 1947. Imagino que és qui va afegir la balustrada amb grans gerres.

Balustrada al Mas Avel·lí a les Franqueses del Vallès, Vallès Oriental, Corró d'Avall

Tens més informació o has trobat alguna incorrecció sobre el Mas Avel·lí a les Franqueses del Vallès? Agraït de que la comparteixis per ajustar-me millor a la realitat.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: veure el mapa

Saber més

Què veure a prop

Encara no hi ha comentaris

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).