Angel Orensanz, escultura, Castellet i la Gornal, Alt Penedès

Crear i evolucionar

Una escultura d’Ángel Orensanz al castell de Castellet i La Gornal.

Els grans artistes normalment canvien el seu estil amb el temps. Potser no sempre ens agrada el que fan o han fet en una determinada època de la seva carrera o bé ens hem centrat només en una part de la seva trajectòria, obviant la resta.

Picasso, Miró, Kandinsky, Mondrian, … Són només alguns noms que ràpidament ens venen al cap. Les seves obres de joventut res tenen a veure amb l’etapa de maduresa.

Detall de l'escultura d'Ángel Orensanz al castell de Castellet i la Gornal, Alt Penedès

Visitant el castell de Castellet i la Gornal (Alt Penedès), em vaig fixar en una obra, situada en una esplanada, allunyada del circuit de la visita i a la qual la guia no fa cap esment. Una llàstima, ja que paga la pena veure-la de prop.

És una escultura d’Ángel Orensanz, un prolífic artista aragonès a qui la pintura figurativa aviat el va cansar. A poc a poc va començar amb formes volumètriques, que amb el temps perdrien qualsevol rastre humà i es convertirien en acolorits cilindres buits i tallats, com si fossin tòtems. Després d’això, la seva producció ja és inclassificable. L’extensa obra la trobem repartida arreu del món.

Detall de l'escultura d'Ángel Orensanz al castell de Castellet i la Gornal, Alt Penedès

Diversitat

És impossible que no hàgiu vist el seu ‘Ocell de la velocitat’ gronxant-se a l’entrada de l’aeroport de Barcelona i que sovint es pren per una obra de Calder.

O bé l’escultura que cobreix les parets de l’estació del metro de Zona Universitària.

Ningú diria que totes aquestes obres han sortit de la mateixa mà. Però, com he dit al principi, així evoluciona un gran artista.

I si voleu saber què fa ara, només cal que aneu a Nova York, on ha obert la fundació que porta el seu nom, dins una antiga sinagoga neogòtica del segle XIX. Aquest local s’ha posat tan de moda que les ‘celebrities’ van allà a fer les seves festes i els directors de cine a rodar pel·lícules.

Detall de l'escultura d'Ángel Orensanz al castell de Castellet i la Gornal, Alt Penedès

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: veure el mapa

Saber més

Què veure a prop