Blau sota el balcó

Un balcó enrajolat a Mataró.

Per començar, al segle XVIII arribaren de l’Índia uns teixits, anomenats indianes, estampats amb motius que es repetien. Seguidament, amb la revolució industrial, Barcelona i Mataró van ser les primeres ciutats que establiren fàbriques per a la producció d’indianes. Antigament, els telers manuals de fusta tan sols podien teixir una cinta alhora, usualment de seda. Altres models permetien fer-ne unes quantes al mateix temps. A mitjan segle XIX les màquines de vapor permetien incrementar la producció i l’amplada, arribant a fer cintes de fins a vint-i-dos centímetres.

En aquesta nova etapa, normalment es feien de cotó cru que després es portava a tenyir. Però a finals del segle XIX la crisi de la importació del cotó obligà novament a canviar de material. La demanda de cintes, blondes, vetes i farbalans era tan important que hi havia empreses dedicades únicament a aquesta producció.

Rajola de mostra amb el motiu d'una cinta de color blau.
Casa Museu Santacana. Martorell.

Era una època de bonança econòmica i els edificis del centre de Mataró així ho testimonien. Per exemple, l’actual Plaça Gran és una ampliació de l’anterior plaça medieval. En aquest espai s’hi edificaren o modificaren diversos habitatges.

Un d’ells, de principis del segle XIX, presenta uns balcons enrajolats per la part inferior. El motiu de les rajoles està inspirat en les cintes i els farbalans, que també fabricaven aquí. És com una cinta que es es pot desplegar com una serpentina o com una espiral. A les Illes Balears també l’anomenen cinta volandera.

Rajoles de mostra del segle XIX simulant una cinta, sota un balcó de Mataró.
Plaça Gran. Mataró.

Blau etern

Sovint, com en aquest cas, el motiu permet la repetició, encaixant unes peces amb les altres. Com una indiana. L’ús de la rajola ve de temps immemorials, però és al segle XVIII quan es popularitza i es comença a produir de forma semi industrial. La coneguda com a rajola de mostra és aquella que conté un motiu que es pot repetir d’una o de diverses maneres, formant un mosaic.

A continuació, durant el segle XIX la nova burgesia, enriquida entre altres amb el comerç tèxtil, utilitzarà la rajola de mostra per embellir les seves llars. Era una manera de mostrar el seu poder adquisitiu, comparant-se amb la classe aristocràtica i religiosa, qui feia temps utilitzaven la ceràmica en els seus edificis.

Rajoles de mostra del segle XIX simulant una cinta, sota un balcó d'Arenys de Mar.
Rial de Sa Clavella, 47. Arenys de Mar.

És en aquesta època que es posa de moda el gust clàssic per l’ordre i la netedat, amb motius senzills, generalment sobre fons blanc, fet que també permet abaratir els costos.

Curiosament, després de l’acolorida producció de rajoles del barroc, es torna a l’ús del blau, tal com s’havia fet segles abans, pigment que permet una àmplia gamma de matisos i que contrasta amb el blanc. Tanmateix, com que es tracta d’una producció a preu fet, trobem el mateix motiu a molts altres indrets.

Rajoles de mostra Sant Benet de Bages.
Sant Benet de Bages.

Inspiració llunyana

En realitat, la rajola blanca pintada de color blau cobalt és originària dels Països Baixos al segle XVII, inspirant-se en la porcellana xinesa de la dinastia Ming. Al cap de poc, es convertí en autèntica passió a Portugal. D’altra banda, a mitjans del XIX s’instaura aquí el sistema mètric i es comencen a unificar també les mides de les rajoles perquè hi càpiga el màxim dins el forn i aprofitar així la cocció.

Rajoles de mostra del segle XIX simulant una cinta, sota un balcó de Mataró.
Can Matas. Mataró.

Pareguts raonables

A prop hi ha un altre habitatge amb un balcó enrajolat a Mataró, amb el motiu de vetes, tot i que amb un disseny més elaborat. És a Can Matas, habitatge de la mateixa època, situat a la Baixada de les Escaletes. A continuació, pots veure un altre de molt similar i proper, al carrer de Sant Francesc d’Assís. En aquest cas està una mica castigat pel pas del temps.

Rajoles sota un balcó del carrer de Sant Francesc d'Assís de Mataró.
Carrer de Sant Francesc d’Assís, 3. Mataró.

Així mateix, al carrer d’en Moles hi ha una altra versió, potser menys reeixida, però igualment interessant.

Sotabalcó del segle XIX amb rajoles de mostra.
Carrer d’en Moles, 15. Mataró.

Finalment, si vols veure’n més, resulta imprescindible una visita al Museu de Ceràmica de Manises (València), lloc d’on van sortir moltes de les rajoles que podem veure als nostres carrers.

Rajoles de mostra al Museu de Ceràmica de Manises.
Museu de Ceràmica de Manises.

Per acabar, observa com el mateix motiu és reinterpretat de diverses maneres, afegint elements vegetals i color, arribant en alguns casos a resultats molt elaborats i sumptuosos.

Rajola de mostra al Museu de Ceràmica de Manises.
Museu de Ceràmica de Manises.

Si vols veure més rajoles de vetes, mira aquest article dedicat a les peces que conserva el Museu del Taulell d’Onda.

INFORMACIÓ PRÀCTICA

Situació: Plaça Gran 7, Mataró

Saber més

Què veure a prop

Altres articles sobre rajoles

Deixa una resposta

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Afegeix una imatge si vols (només JPG)

En compliment del deure d'informar-te de les circumstàncies i condicions del tractament de les teves dades i dels drets que t'assisteixen, t’informo del següent:

  • Responsable del tractament: Alfons Martín Cornella.
  • Finalitat del tractament de les teves dades: moderar els comentaris per evitar el correu brossa i/o informar-te dels nous comentaris d'aquesta entrada de Rondaller.cat.
  • Conservació de les dades: les dades es conserven el temps estrictament necessari per a la relació i el que és exigible legalment, sent destruïdes posteriorment mitjançant processos segurs.
  • Legitimació per al tractament: consentiment explícit a l'acceptar les condicions d'ús del formulari d'alta al butlletí.
  • Destinataris de les teves dades personals: no es preveuen cessions de dades excepte en aquells casos que existeixi una obligació legal. No hi ha previsió de transferències de dades internacionals.
  • Els teus drets: pots revocar el consentiment i exercir els teus drets a accedir, rectificar, oposar-te, limitar, portar i suprimir dades escrivint a Alfons Martín Cornella, a l'avinguda de Lluís Companys, 27-37, escala 3, 4rt 1a, 08340 Vilassar de Mar, Barcelona, a més d'acudir a l'autoritat de control competent (AEPD).